Asgari ücret görüşmelerine katılan işçiler: Çocuklarımızın istediklerini alamıyoruz

Asgari ücret görüşmelerine katılan işçiler: Çocuklarımızın istediklerini alamıyoruz
Asgari ücret toplantılarına katılan ve geçinemediklerini ifade eden dört asgari ücretli işçi, ailelerinin, çocuklarının istediklerini alamadıklarını söylediler.

Yaklaşık 8 milyon işçinin merakla beklediği Ocak ayında çalışanlara yansıyacak yeni asgari ücrete dair ilk toplantı dün yapıldı.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre komisyon toplantılarına ilk kez katılan asgari ücretli işçiler, hem işverene hem de hükümete “geçinemedikleri” mesajını doğrudan verdi. İşçiler, ailelerinin, çocuklarının istediklerini alamadıklarını, geçinebilecekleri bir ücret talep ettiklerini söyledi. İlk toplantıda rakam konuşulmadı.

'Geçinemiyoruz'

Toplantıya katılan hastane işçisi Hatice Akgedik, AVM işçisi Meliha Nur Şıkbudak, karayolları işçisi Durmuş Öztürk, enerji işçisi Saffet Canbaz ise yaşadıkları sıkıntıları tek tek anlattı. Asgari ücretle çalıştıklarını ve geçinemediklerini, geçinebilecek bir ücret talep ettiklerini hem hükümete hem de işverene anlattı. İşçiler ayrıca taşeron işçilerin kadroya geçirilmesini talep etti.

Komisyon ikinci toplantısını 18 Aralık Pazartesi günü saat 13.30’da yapacak. Üçüncü toplantının ardından da yeni asgari ücretin açıklanması bekleniyor.

Komisyonda 15 üye var

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, en çok üyeye sahip işçi ve işveren sendikaları ile hükümet tarafından belirlenen 5’er temsilcinin yer aldığı 15 üyeden oluşuyor. Komisyona Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın belirlediği üyelerden bir isim başkanlık ediyor. Komisyon en az 10 üye ile toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor. Komisyonda işçileri temsilen Türk-İş’in seçtiği isimler, işveren adına da TİSK’in seçtiği üyeler bulunuyor.

(Kısa Dalga)

Gündem