Vedat Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması: Çalışanları enflasyona ezdirmemek için çalışacağız

Vedat Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması: Çalışanları enflasyona ezdirmemek için çalışacağız
Asgari ücret görüşmeleri başlamadan önce açıklamalarda bulunan Bakan Vedat Işıkhan, "Çalışanları enflasyona ezdirmeyecek en makul noktada belirlenmesi için çalışacağız" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğindeki toplantıda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için TÜRK-İŞ temsil ediyor.

Konuya dair açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Çalışanları enflasyona ezdirmeyecek en makul noktada belirlenmesi için çalışacağız. Niyetimiz asgari ücreti mutabakatla tespit etmektir. Komisyon asgari ücreti belirlerken ekonomik ve sosyal koşulları dikkate alarak bu tespiti yapmaktadır. İşçilerin geçim şartlarını göz önünde bulunduracağız" dedi.

'İstihdamımızı artırmaya devam edeceğiz'

Işıkhan'ın konuşmalarından önce çıkanlar şunlar:

"Asgari ücret çalışanlara yönelik ücret politikalarının en alt sınırını tespit eden politika aracıdır. Tüm işverenleri ilgilendiren önemli bir konudur. Çalışma barışının yanında işsizlik ve kayıt dışılık için ayrı bir öneme sahiptir. Şartlar ne olursa olsun 21 yıldır kayıt dışı istihdam ve işsizlikle mücadeleye devam edeceğimizi belirtmek isterim. İşsizlik oranımız son 11 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 8,9 olarak gerçekleşmiştir. İstihdamımızı artırmaya devam edeceğiz."

'İşçi ve işverenleri memnun edecek düzenlemeyi hayata geçireceğiz'

"2002 yılından asgari ücret bu yana nominal olarak 61 kata, reel olarak 3 katına çıktı. Bir yılda yüzde 107'lik zamla işçimizi enflasyonuna ezdirmedik. Refah artışından pay vermiş olduk. Asgari ücret desteğinde de 2024 için işçi ve işverenleri memnun edecek düzenlemeyi hayata geçireceğiz."

'Birçok vatandaşımızın yaşadığı zorlukları biliyoruz'

"Birçok vatandaşımızın yaşadığı zorlukları biliyoruz ve bunların da farkındayız. İnşallah en kısa sürede vatandaşlarımızı eski günlerine kavuşturacağız. Vatandaşımızın refahını sürekli artırmanın gayreti içerisinde olduk. Dünyanın yaşadığı küresel krizlere rağmen asgari ücretteki iyileştirmeler bunun net kanıtıdır. 2023 başında belirlediğimiz asgari ücreti temmuz ortasında ilave artışla ikinci kez artırdık. Bir yılda yüzde 107'lik zam oranıyla işçimizi enflasyona ezdirmedik."

Görüşmeler hakkında

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan başkanlığındaki toplantıda işveren heyetinin başkanlığını TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetinin başkanlığını TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar yapacak. Geçtiğimiz yıl komisyona 1 işçi ile katılan ve işçileri temsilen en çok üyeye sahip sendika olarak Türk-İş, bu yıl görüşmelere 4 asgari ücretli işçi ile yer alacak. 4 işçi, ay sonuna kadar sürecek toplantıların tümünde yer alacak.

(Kısa Dalga)

Gündem