AYM: Rektörleri Cumhurbaşkanı'nın ataması Anayasa'ya aykırı
Kısa Dalga - Anayasa Mahkemesi (AYM), 703 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) bazı maddelerin iptali yönünde karar verdi.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) AYM’ye yaptığı başvuru sonucunda AYM’nin aldığı kararda verilen gerekçede rektör atamalarında YÖK’ün aday gösterme yetkisinin yanı sıra rektör olarak atanabilmek için öngörülen profesör olarak en az üç yıl görev yapmış olma şartının da kaldırıldığı hatırlatıldı.
Gerekçede rektör atama konusundaki yetkinin sadece Cumhurbaşkanı’na verildiği ve rektör olarak atanmak için herhangi bir nitelik aranmadığı, bu durumda yöneticisi doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından atanan üniversitenin özerkliğinden söz edilemeyeceği belirtildi.
‘Anayasa’ya aykırılık sorunu’
AYM’nin kararında söz konusu KHK’nin Anayasa’ya aykırılık sorunu bulunduğu ifade edildi.
AYM’nin kararında şu ifadelere yer verildi:
“Dava konusu kuralla YÖK’ün rektör atama sürecinde; devlet üniversiteleri yönünden aday gösterme, vakıf üniversiteleri yönünden mütevelli heyetinin teklifine olumlu görüş verme şeklindeki rolüne son verilmek suretiyle rektör atama usulü değiştirilmiş ayrıca atanma şartları, görev süresi gibi rektör atanmasına ilişkin hükümler madde metninden çıkarılmıştır.”
Kararda ayrıca “Devlet üniversitelerine rektör atanma şartlarında değişiklik öngören kural, Anayasa’nın İkinci Kısmı’nın Dördüncü Bölümü’nde yer alan kamu hizmetlerine girme hakkına ilişkin düzenleme içerdiğinden Anayasa’nın mülga 91. maddesi uyarınca KHK ile düzenlenemeyecek yasak alanda kalmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
Karar 12 ay sonra yürürlüğe girecek
AYM kararında, söz konusu iptal kararının ve diğer bazı iptallerin 12 ay sonra yürürlüğe gireceği de hüküm altına alındı:
“İptal edilmeleri nedeniyle doğacak hukuksal boşluk kamu yararını ihlal edecek nitelikte görüldüğünden Anayasa’nın 153. maddesinin üçüncü fıkrasıyla 6216 sayılı Kanun’un 66. maddesinin (3) numaralı fıkrası gereğince bu maddelere, fıkralara, bentlere, ibarelere ve kısma ilişkin iptal hükümlerinin kararın Resmî Gazete’de yayımlanmasından başlayarak on iki ay sonra yürürlüğe girmesi uygun görülmüştür.”
Prof. Dr. Say: Doğru çözüm kuruma sorarak yeni bir atama yapılması
Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cem Say, karara ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:
“Anayasa Mahkemesi, mevcut Boğaziçi rektörünün atanma kararının da dayandırıldığı kanun maddesini getiren işlemi Anayasa'ya aykırı buldu ve İPTALİNE karar verdi.
Anayasa üniversitelerin özerkliğe sahip olmasını emrettiği için doğru çözüm kuruma sorarak yeni bir atama yapılması.”
Boğaziçi Üniversitesi’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan rektörü Naci İnci, öğretim görevlileri ve öğrenciler tarafından “kayyım rektör” olarak anılıyor. Üniversite bileşenleri, rektör için seçim yapılmasını ve seçimden çıkan sonuca saygı gösterilmesini istiyor. (Haber Merkezi)
Erdoğan 7 üniversiteye yeni rektör atadı
Boğaziçi Rektörü Naci İnci, Turkcell yönetimine atandı: Maaşı 150 bin TL
Boğaziçi Üniversitesi: Prof. Dr. Üstün Ergüder'e yönelik bir yasak yok
Özel'den Ergüder'in Boğaziçi'ne alınmamasına tepki: Bilimin ve üniversitenin ruhuna aykırıdır
Boğaziçi Üniversitesi davası: Akademisyen ve öğrencilere hapis istemi
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.