AYM, HDP’nin Hazine yardımına geçici bloke getirdi

AYM, HDP’nin Hazine yardımına geçici bloke getirdi
Anayasa Mahkemesi, HDP'nin Hazine yardımı bulunan hesaplarına geçici olarak bloke konulması kararı aldı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Hazine’den aldığı yardımların yatırıldığı banka hesaplarına bloke konulması talebini, tedbiren ve oyçokluğuyla kabul etti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin kapatılması istemli iddianamesinde Hazine yardımının bulunduğu banka hesabının blokesine karar verilmesini talep etmiş, Anayasa Mahkemesi bu talebi herhangi bir gerekçe sunulmaması nedeniyle reddetmişti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, 19 Aralık'ta, partinin devlet yardımlarının bulunduğu banka hesabına bloke konulması talebini yinelemişti.

Şahin, partiye verilen devlet yardımının parti faaliyetleri dışında terör örgütünün amaçları doğrultusunda kullanıldığını ileri sürmüştü.

ANKA'nın haberine göre, AYM Genel Kurulu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'in talebini bugün görüştü. AYM, HDP’nin Hazine’den aldığı yardımların yatırıldığı banka hesaplarına geçici olarak bloke konulmasına hükmetti. Karar, 7’ye karşı 8 oyla alındı.

AYM’nin, bloke talebine karşı savunma yapması için HDP’ye bir ay süre tanıdığı, taleple ilgili nihai kararın bu sürenin ardından verileceği bildirildi.

AYM’nin bu kararının ardından MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Yıldız, şunları kaydetti:

“Siyasi partilerin programları ile eylemleri, devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğüne, insan haklarına, eşitlik ve hukuk devleti ilkelerine, millet egemenliğine, demokratik laik Cumhuriyet ilkelerine aykırı olamaz.”

HDP, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, AYM'nin talebi kabul etmesinin, seçimlere müdahale anlamına geleceğini belirtmişti.

Gündem