Gölbaşı'nda bir arazi ve 15 milyon lira kabul edildi: Ankara Tenis Kulübü 25 Ocak’ta boşaltılıyor

Gölbaşı'nda bir arazi ve 15 milyon lira kabul edildi: Ankara Tenis Kulübü 25 Ocak’ta boşaltılıyor
Cumhuriyetin miraslarından olan 1947'de kurulan Ankara Tenis Kulübü’nün 1954'te inşa edilen binası Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Gölbaşı’nda bir arazi ve 15 milyon liralık teklifinin kabul edilmesi nedeniyle boşaltılacak. Tahliye sürecinin ardından da yıkım başlayacak.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, 1947 yılında kurulan Ankara Tenis Kulübü’nün 1954 yılında yapılan Ankara Tenis Kulübü binasının korunması gereken kültür varlığı olarak tescil edilmesi için Koruma Bölge Müdürlüğü’ne başvurmuştu. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kurulun tescil talebini reddetmesi üzerine bu kararı yargıya taşımıştı. Dava dosyasına giren bilirkişi raporunda “Ankara Tenis Kulübü kentin simgesel bellek mekânıdır, kültür varlığı olarak tescil edilmelidir” denilmişti.

Kulüp yönetimi, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Gölbaşı’nda bir arazi ve 15 milyon liralık teklifini kabul etti. Bina 25 Ocak'ta boşaltılacak ve ardından da yıkım süreci başlayacak.

Candan: Süreç sürerken yıkıma kalkışan suç işler

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, yürütmeyi durdurma talebiyle 10. İdari Mahkeme’sine dilekçe gönderdiklerini söyledi. Candan, Bakanlıktan müdürlüklere kadar tüm makamlara resmi bir yazı yazarak yıkım kararının hukuksuz olduğunu bildirdi ve Kültür Bakanlığı’nın 662 sayılı ilke kararını hatırlattı. Candan “Ankara Tenis Kulübü binası korunmalı. Süreç devam ederken Ankara Tenis Kulübü’nü yıkmaya kalkışan suç işler, bu çok açık” dedi.

ATK Yönetim Kurulu Başkanı Göle: Üzgünüz

Ankara Tenis Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Göle Benli, Olağan Genel Kurul’dan çıkan boşaltma kararının kimsenin gönül rahatlığıyla aldığı bir karar olmadığını belirterek şu açıklamayı yaptı:

“Tahliye işlemleri başlatılacak ne yazık ki. 75 yıllık Ankara Tenis Kulübü’nü tahliye edeceğimiz için çok üzgünüz, hiç kimse bundan mutlu değil. Ancak kulübümüzün tamamını korumak ve kurumsal kimliğini yaşatmak zorundayız. Maalesef binanın korunması bizim kültürümüzü ve mirasımızı korumaya yeterli olmadı.

Sürekliliğimizi sağlayabilmek için Türkiye’ye 75 yıldır sporcu yetiştiren bir kulübün sporcu yetiştirmeye devam etmesi ve bir mekanda faaliyetlerine devam etmesi lazım."

Özel Haber