Banknotlar, pullar ve bayraklar: İngiltere'de Kraliyet sembolleri nasıl değişecek?

Banknotlar, pullar ve bayraklar: İngiltere'de Kraliyet sembolleri nasıl değişecek?
İngiltere'de Kraliçe 2. Elizabeth'in ölmesinin ve oğlunun 3. Kral Charles olarak tahta geçmesinin ardından, ülkede kraliyet simgesini taşıyan çok sayıda alanda değişim yaşanacak.

Elizabeth, Kral 6. George'un 6 Şubat 1952'deki ölümünün ardından, eşi Prens Philip ile birlikte Kenya'yı ziyaret ettiği sırada, bir anda '2. Elizabeth' unvanıyla kraliçe olmuşu. Kendisinin ölümünden sonra da aynı şekilde, oğlu Charles da bir anda kral oldu. Ancak Elizabeth'in tahtta geçirdiği rekor uzunlukta süre nedeniyle, İngiltere'de bayrak, banknot, madeni para veya pullarda yerini oğlunun alması çok daha uzun sürecek.

BİNLERCE BAYRAK DEĞİŞECEK

Kraliçe 2. Elizabeth'in ölümüyle, üzerinde isminin kısaltması olan 'EIIR' simgesi bulunan binlerce bayrak değiştirilecek. Aynısı, İngiliz Milletler Topluluğu üyesi Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda için de geçerli olacak.

BANKNOTLAR VE MADENİ PARALAR

Üzerinde 2. Elizabeth'in göründüğü, 4.5 milyar adet sterlin banknotunun bulunduğu, bu paraların toplam değerinin 80 milyar sterlini bulduğu düşünülüyor. The Guardian gazetesine göre, söz konusu paraların tamamında yeni hükümdarın görselinin kullanılması en az iki yılı bulabilir.

Buna göre, ülkedeki son 50 sterlinlik banknotlar piyasaya sürüldüğünde, eski paraların toplanması ve yenilerinin dolaşıma sürülmesi süreci 16 ay almıştı. 2. Elizabeth'in fotoğrafının aynı zamanda Kanada'da 20 dolarlık banknotlarda, Yeni Zelanda'da madeni paralarda, Doğu Karayiplerde bazı banknotlarda ve İngiliz Milletler Topluluğu'nun birçok başka yerinde paralarda yer aldığına dikkat çekiliyor.

MİLLİ MARŞ

Teoride en hızlı değişikliklerden birinin, "Tanrı Kraliçe'yş korusun" sözlerini içeren milli marşta yapılması bekleniyor. Resmi olmasa da 1745'ten beri kullanılan marştaki bu sözlerin 3. Charles için 'kral' ifadesi geçecek şekilde uyarlanması bekleniyor.

DUALAR

Kral veya Kraliçe'ye bağlı olan İngiltere Kilisesi'nde, bazı duaların yeni hükümdara uyarlanması gerekiyor.

PULLAR

Birçok kraliyet armasının da değişmesi beklenirken, Kraliçe 2. Elizabeth'in portresinin göründüğü ikonik pulların akıbeti merak konusu oldu. İngiliz basını, Kral 6. George'un göründüğü pulların bile hâlâ tedavülde olduğunu, dolayısıyla 2. Elizabeth pullarının toplanmasının beklenmediğini, bununla birlikte yeni hükümdar için pullar basılacağını yazdı.

MİLLETVEKİLİ YEMİNLERİ

İngiltere'de milletvekillerinin, mevcut hükümdara yemin etmeden Avam Kamarası'nda oturumlara katılması, konuşması, oy vermesi veya maaş alması yasak. Bu nedenle, şu an için 2. Elizabeth'e yemin etmiş olan vekillerin, kraliçenin halefi adına da yemin etmeleri gerekebilir.

İNGİLİZ MİLLETLER TOPLULUĞU'NDA NE OLACAK?

2. Elizabeth'in ölümü, İngiliz Milletler Topluluğu'ndaki 14 ülke için siyasi çalkantı anlamına gelebilir. Bu ülkelerin birçoğunda, devlet başkanı 'kraliçe' olarak göründüğü için anayasaların değişmesi gerekecek . Siyasi yorumcular, Jamaica'da güçlü bir cumhuriyetçi hareketin bulunduğuna, Belize'de ise anayasa değişikliğinin referandum gerektirdiğine dikkat çekiyor. (Kısa Dalga)

Dünya