Başak Demirtaş'ın İBB adaylık açıklaması: 'DEM Parti için sürpriz oldu'

Başak Demirtaş'ın İBB adaylık açıklaması: 'DEM Parti için sürpriz oldu'
Başak Demirtaş'ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi için aday olabileceğini açıklamasının DEM Partili yöneticiler için sürpriz olduğu ileri sürüldü.

T24 yazarı Murat Sabuncu, eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ın İstanbul için adaylık açıklamasının DEM Parti’de birçok isim için sürpriz olduğunu yazdı.

Dün Artı Gerçek’ten İrfan Aktan’a konuşan Başak Demirtaş, “İstanbul büyükşehir belediye başkanlığı adaylığı için henüz partimiz DEM Parti’den bize bir öneri gelmedi, ama halk ister, partimiz de uygun görürse, demokrasi ve toplumsal barışın önünü açacağına inanırsak, düşünebiliriz” demişti.

Sabuncu yazısında, Selahattin Demirtaş’la kısa bir süre önce Edirne’de görüşen partideki önemli bir isimin Başak Demirtaş’ın açıklaması hakkında, “Bana ve eminim partiden pek çok isme sürpriz oldu” dediğini aktardı.

Sabuncu’ya konuşan DEM Parti’den kaynaklar, “İstanbul’da aday çıkarıp çıkarmama kararını henüz vermedik, bu hafta MYK’da görüşülecek” demekle yetindi.

Yazıda şu bilgilere yer verildi:

"Başak Demirtaş, Mayıs 2023 seçimleri öncesi partinin de talebiyle alana çıkmış, kimi illerde düzenlenen mitinglere katılmış, oy talep etmişti. Bu süreçte kendisiyle bir söyleşi yapmıştım. Bana, “Toplumda çok güçlü bir değişim isteği var ve bunu her yerde görebiliyoruz. Hakikaten 20 yıllık iktidara ‘yeter’ diyorlar, ‘gitsin’ diyorlar. Dolayısıyla her açıdan bu değişime ben nasıl katkı sunabilirim, ne yapabilirim bununla ilgili düşünüyordum” demişti.

Ardından sormuştum: Peki bu durum "Başak Demirtaş aktif siyasete girdi" diye okunabilir mi? Şöyle konuşmuştu:

“Aslında değil. Tabii ki de ben hep siyasi hayatın içindeyim. Zaten Türkiye'de olup da siyasi hayatın içinde olmayan, duyarlı olan, muhalif olan insanların dışında olması mümkün değil. Bir ailede bir tane aktif siyasetçi yeter bence. O yüzden ben kesinlikle aktif siyasete girmeyi düşünmüyorum. Ama şöyle düşündüm bu dönem için: Elimden ne geliyorsa, partim için, halkımız için bunu yapmaya çalışıyorum. Böyle bir böylesi bir dönemde evde oturup sadece tweet atarak duramazdım. Bence kimse de böyle durmamalı.”

Burada “Selahattin Demirtaş seçim sonrası aktif siyaseti bıraktığını söyledi” diye düşünerek Başak Demirtaş’ın aktif siyasete girdiğini, girmek istediğini düşünebiliriz. Ancak İstanbul adaylığı herkesin gözünü çevirdiği başka bir iktidar savaşının tam ortasında yer almak anlamına gelir ki bu da kritik ve anlaşılması-seçmene anlatılması gereken bir tercih.

-Uzun süredir DEM Parti’nin AKP ile Tayyip Erdoğan ile yeni bir çözüm süreci ya da Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kayyum atamama sözü karşılığı İstanbul’dan aday çıkarabileceği konuşuluyor. Ancak şu ana kadar Erdoğan cephesinden bununla ilgili bir sinyal gelmediği de böyle bir pazarlık olmadığı da altı çizilerek söyleniyor. Selahattin Demirtaş’ın “iktidarla pazarlık” noktasında olduğunu sanmıyorum. Ancak Kobane Davası’nda yaptığı savunmanın tam metnini okumuş, bir duruşmasını canlı izlemiş bir gazeteci olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Demirtaş kendini sol olarak tanımlayan, Kürtlere devletin geleneksel diliyle yaklaşan partilerle de arasına mesafe koyuyor. Gazeteci olarak takip ettiğim süreçte Kürt kimliğini bu kadar vurguladığı konuşmasını hemen hiç hatırlamıyorum.

-Selahattin Demirtaş eşi vasıtasıyla kendini de ortaya koyarak yeni bir siyasi yol deniyor olabilir. Bu yolun sonucu iktidarla yeni bir çözüm sürecine de çıkabilir, kendini sol olarak tanımlayan parti ve isimlerin sadece seçimden seçime değil genel anlamda Kürt sorununu tartışmasına da vesile yaratabilir." (Kısa Dalga)

Gündem