Beş yaşındaki Faslı evlatlık çocuğa 'milli güvenlik' gerekçesiyle vatandaşlık engeli

Beş yaşındaki Faslı evlatlık çocuğa 'milli güvenlik' gerekçesiyle vatandaşlık engeli
Faslı uyruklu beş yaşındaki çocuk mahkeme kararıyla Türk anneye verildi ancak vatandaşlığına izin çıkmadı. Buna iki gerekçe gösterildi.

Fas uyrukluk 25 yaşındaki kadın, ülkesinde evlilik dışı hamile kalınca Türkiye'ye kaçtı. Kızı Talya ise Ağustos 2017'de doğdu.

Kısa Dalga yazarı Ersan Atar'ın aktardığına göre kadın, mülteci kamplarında gönüllü olarak çalışan P.Y.'yle tanıştı, onun evinde kalmaya başladı.

İstanbul 17'inc Aile Mahkemesi, yargılamanın sonunda Talya'nın velayetini P.Y.'ye verdi. P.Y. artık yasal olarak kızın annesi olmuştu.

Vatandaşlık vermedi

P.Y. Talya'nın 'evlat edinme yoluyla vatandaşlık' alabilmesi için 14 Mart 2022’de İçişleri Bakanlığı’na başvurdu.

Bakanlık bir yıl boyunca Talya’nın annesinin başvurusuna yanıt vermedi. Bakanlık, 9 Ocak'ta ret kararı aldı. Bu da İstanbul Valiliği tarafından P.Y.'ye iletildi.

'Milli güvenlik' reddi

Ret kararında gerekçe olarak Talya'nın 'kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunması' ve 'Milli Güvenlik bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunması' gösterildi.

Bakanlık, Talya’nın milli güvenlik ve kamu düzeni için nasıl bir tehdit olduğunu açıklamadı. Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun “Bir Türk vatandaşı tarafından evlat edinilen ergin olmayan kişi, millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartıyla, karar tarihinden itibaren Türk vatandaşlığını kazanabilir” hükmünü hatırlatıldı.

'Sağlık sigortası bile yok'

İdare mahkemesinde kararın kaldırılması için dava açmaya hazırlanan P.Y., Kısa Dalga'ya şunları söyledi: “Çocuğumun kimliği olmadığı için en basitinden sağlık sigortası yaptıramıyorum ve en temel hakkımız olan sağlık hakkını önemli miktarda ödemeler yaparak sağlamak zorunda kalıyorum. Örneğin pasaport çıkartamıyorum ve bu nedenle seyahat edemiyoruz. Oysa ki Avrupa’dan iş teklifi aldım ama kızımın kimliği, pasaportu olmadığı için gidemiyorum. Türkiye’de işsiz olarak yaşıyorum. Bütün bunlar maddi ve manevi olarak çok büyük bir zorluk oluşturuyor. İdare Mahkemesinde açacağımız davanın bir an önce sonuçlanması hem benim kızım için büyük önem taşıyor.” (Kısa Dalga)

Gündem