Beyoğlu Belediyesi ‘kentsel dönüşüm’ işini AKP’li eski belediye başkanının şirketine verdi

Beyoğlu Belediyesi ‘kentsel dönüşüm’ işini AKP’li eski belediye başkanının şirketine verdi
Beyoğlu Belediyesi “Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi” hazırlanması işini Marmara Şehircilik Kentsel Dönüşüm Proje Geliştirme Yönetim AŞ.’ye verdi. İşin şirkete nasıl verildiği bilinmiyor.

Kentsel dönüşüm yasasının Meclis’ten geçtiği gün Beyoğlu Belediyesi, harekete geçerek ilçede dönüşüm planı hazırlaması için özel bir şirket görevlendirdi. Şirket çalışanlarının, mahallelerde dolaşarak bilgi toplamaya ve binaları fotoğraflamaya başladığı belirtildi.

Yürürlüğe giren kentsel dönüşüm yasası, özellikle yerleşim bölgelerinin de ‘rezerv alanı’ kapsamına alınabilecek olması, riskli binalarda salt çoğunluğun yeterli görülmesi ve 90 günlük tahliye süresi gibi maddeleri nedeniyle muhalefet tarafından eleştirilmişti. Yasa ile Kentsel Dönüşüm Başkanlığı da kuruldu. Belediyelerin bazı yetkileri bu Başkanlığa devredilecek. Ayrıca başkanlığın altında Marmara Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü oluşturuldu.

Beyoğlu Belediyesi’nden muhtarlıklara yazı

Sürecin nasıl işleyeceği merak konusu iken Beyoğlu Belediyesi, yasa henüz yürürlüğe girmeden, Meclis’te kabul edildiği gün muhtarlıklara bir yazı gönderdi.

Gazete Duvar’dan Bahadır Özgür’ün köşesinden aktardığına göre, yazıda Beyoğlu Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’nin hazırlanması için, Marmara Şehircilik Kentsel Dönüşüm Proje Geliştirme Yönetim AŞ.’ye yer tahsisinin yapıldığı bildirildi.

Görevlilerin tek tek gezip binaları inceleyeceği ve anket yaparak bilgi toplayacağı belirtiliyor. 7 Kasım itibariyle bazı mahallelerde işe başlayan şirket çalışanlarının, binaları fotoğrafladığı belirtildi.

Şirket bu işi nasıl aldı?

Belediyenin yazısında ‘strateji belgesi’ hazırlamakla görevlendirilen Marmara Şehircilik Kentsel Dönüşüm Proje Geliştirme Yönetim A.Ş. özel bir şirket. Kentsel dönüşüm projeleri hazırlamak için kurulan şirketin söz konusu işi ihale ile alıp almadığı bilinmiyor.

Şirketin sahibi AKP’li

Bahadır Özgür, yazısında şirkete dair şu bilgileri aktardı:

“6306 Sayılı Kanun’da yapılan değişikliklerden birisi de proje, inşaat vb. için Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’nın şirket kurulabileceği, kurulmuş olanlara ortak olabileceği de yer alıyor. Belli ki, işi özel şirketler eliyle yürütecekler.

Beyoğlu’nda proje hazırlamak için görevlendirilmiş şirket 2018 yılında kuruldu. Kentsel dönüşüm projelerinin yanında, gayrimenkul projesi geliştirmek, değerleme raporları hazırlamak, yerli ve yabancı yatırımcılarla işbirliği modelleri oluşturmak, imar ile ilgili her türlü işi yapmak gibi geniş bir iş tanımı var. Şirketin kurucusu bir başka şirket. Adı, Marmara Aras Eğitim Ve Yapı AŞ. Beylikdüzü’nde 2013 yılında kuruldu. Sahibi 2004-2009 arasında AKP’den Beylikdüzü Kurucu Belediye Başkanlığı yapan Vehbi Orakçı. AKP yeniden aday göstermeyince girip seçimi kaybetti. Aynı yıl ‘ihaleye fesat karıştırmak’ ve ‘rüşvet’ iddiaları dolayısıyla jandarmanın belediyeye düzenlediği operasyonda gözaltına alınıp tutuklandı. Hakkındaki suçlama, Beylikdüzü’ndeki inşaatlardan milyonlarca lira komisyon almaktı. Beraat etti. Orakçı’nın sahibi olduğu Marmara Mühendislik ve Yapı AŞ. şirketinin, Beylikdüzü’ndeki Marmara City başta olmak üzere çok sayıda inşaat projesi var.

Marmara Şehircilik Kentsel Dönüşüm Proje Geliştirme Yönetim AŞ.’nin diğer kurucusu ise kentsel dönüşüm alanında akademik kariyeri de olan, özellikle belediyeler için projeler hazırlamış Mehmet Pazarcı. Ticaret sicil kayıtlarına göre Ağustos 2023’ten itibaren de şirketin tek sahibi o.

Şirket şimdi Beyoğlu’nda bütün binalar konusunda yetkili. Topladığı bilgiler üzerinden bir kentsel dönüşüm strateji planı hazırlayacak. Plan, belediye eliyle Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü’ne gönderilecek. Onlar da ihale, imar planı vs. hepsini hazırlayıp işe girişecek.

Yani iktidar, yeni imar rejimini uygulama konusunda bir dakika bile kaybetmiyor.” (Kısa Dalga)

Gündem