Biden'in Putin'e yönelik sözlerine tepkiler sürüyor: "Krizi tırmandırmamalı"

Biden'in Putin'e yönelik sözlerine tepkiler sürüyor: "Krizi tırmandırmamalı"
ABD Başkanı Biden'ın Putin'e yönelik “Bu adam iktidarda kalamaz" sözlerine tepkiler sürüyor.  Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron krizi tırmandıracak açıklamalardan kaçınılması gerektiğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden Polonya’nın başkenti Varşova’da yaptığı konuşmada, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in görevden alınması çağrısında bulundu. Biden, “Bu adam iktidarda kalamaz” dedi. Biden’ın bu sözleri tartışma yarattı. Washington'ın Moskova'da yönetim değişikliği çağrısı yapması olarak algılanan bu sözlere Beyaz Saray'dan şu açıklama gelmişti: “Başkan'ın söylemek istediği şey, Putin'in gücünü komşularında ya da bölgede göstermesine izin verilemez olmasıydı; yoksa Putin'in Rusya'daki (siyasi) gücünden ya da bir rejim değişikliğinden bahsetmiyordu.”

Biden’ın sözlerine bir düzeltmede Dışişleri Bakanı Blinken’dan geldi. Bakan, “ABD'nin 'Rusya'da veya bir başka yerde rejim değişikliği stratejisi izlemediğini' söyledi.

 Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "Bu tür kişisel hakaretler, ikili ilişkiler için fırsat penceresini daraltıyor. Bunun farkında olunması gerekir. Bir devletin lideri ruh halini kontrol edebilmeli" dedi.

İngiltere Parlamentosu Savunma Karma Komisyonu Başkanı Tobias Ellwood da, Biden'ın sözlerinin akıllıca olmadığını ve 'sadece Putin'in işine yarayacağını' söyledi. Ellwood, “Putin bunu kendi lehine kullanacak şekilde eğip bükecek ve daha sert savaşacaktır" ifadelerini kullandı. 

 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron krizi tırmandıracak açıklamalardan kaçınılması gerektiğini söyledi.

Macron birinci önceliğinin bir ateşkes sağlamak ardından da diplomatik yollarla Rus askerlerin çekilmesini sağlamak olduğunu belirtti. Macron "Bunu başarmak için ne sözlerle ne de atılan adımlarla krizi tırmandırmamalıyız," ifadelerini kullandı.

Dünya