BM'de uzlaşma: Suriye'ye Türkiye üzerinden yardımın süresi uzatıldı

BM'de uzlaşma: Suriye'ye Türkiye üzerinden yardımın süresi uzatıldı
Suriye'nin kuzeyine Türkiye üzerinden gönderilen BM yardımlarının süresinin uzatılması için BM Güvenlik Konseyi'nde uzlaşma sağlandı. Yardımların süresi altı aylığına uzatıldı. Bir yıl uzatma isteyen ABD, İngiltere ve Fransa oylamada çekimser kaldı.

Suriye'ye Cilvegözü/Bab el-Hava sınır kapıları üzerinden gönderilen insani yardımların süresi uzatıldı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde yapılan oylamada, yardımların 10 Ocak'a kadar uzatılması kararı kabul edildi.

Konsey'in daimi üyeleri ABD, İngiltere ve Fransa, sürenin 1 yıl olmasını öngören tasarının Rusya tarafından veto edilmesi sonrasında, altı ay uzatma kararı için yapılan oylamada çekimser kaldı. Altı aylık uzatma, hiçbir ülkeden veto gelmemesiyle kabul edildi.

Konsey'de cuma günü yapılan oylamada, Rusya ile Batı bloku arasında gerilim yaşanmış ve insani yardım gönderme faaliyetlerinin uzatılması konusunda uzlaşma sağlanamamıştı. Türkiye üzerinden bu kapılardan geçen BM yardımlarına ilişkin faaliyetlerin bir yıl daha uzatılması yönünde Batı blokundan gelen tasarı, Rusya tarafından veto edilmişti. Rusya'nın yardımları altı aylığına uzatmayı ve Suriye'de yeniden inşa faaliyetlerini uluslararası şekilde fonlanmasını öngören tasarısı da kabul edilmemişti. (Kısa Dalga)

Dünya