Boris Johnson, Muhafazakâr Parti liderliğinden istifa etti

Boris Johnson, Muhafazakâr Parti liderliğinden istifa etti
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Muhafazakâr Parti liderliğinden istifa etti. Johnson, partisinin yeni bir lider ve başbakan istediğini söyledi.

Muhafazakar Parti'nin Parlamento'daki Grup Yöneticisi Chris Pincher hakkındaki cinsel taciz iddialarını gözardı etmekle suçlanan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, partisi içinden gelen istifa baskılarına daha fazla direnemedi.

'PARTİNİN YENİ BİR LİDER VE BAŞBAKAN İSTEDİĞİ AÇIK'

Johnson, parti liderliğinden istifa ettiğini açıkladı. Başbakanlık Konutu'nun önünde yaptığı açıklamada, "Muhafazakâr Parti'nin yeni bir lider, dolayısıyla da yeni bir başbakan istediği açık" dedi.

'SİYASETTE HİÇ KİMSE VAZGEÇİLMEZ DEĞİLDİR'

Partiye yeni bir seçme sürecinin şu an başlaması gerektiğini söyleyen Johnson, önümüzdeki hafta bir takvim açıklanacağını duyurdu. Johnson, "siyasette kimsenin vazgeçilmez olmadığını" belirterek, "Muhteşem Darwinci sistemimiz bir diğer lider çıkaracaktır" diye konuştu. Johnson, partinin yeni liderine elinden geldiğince destek vereceğini de ekledi.

'DÜNYANIN EN İYİ İŞİNİ BIRAKIYORUM'

Konuşmasında hükümetinin iç politikanın yanı sıra pandemi, Brexit ve Ukrayna gibi konularda başarılı olduğunu savunan Johnson, "Dünyanın en iyi işini bırakacağım için üzgün olduğumu bilmenizi istiyorum ama işler bu noktaya geldi" ifadelerini kullandı.

SON KRİZİN SEBEBİ NE?

Johnson, Covid-19 pandemisi sırasında vatandaşların çok sıkı kurallara tabi olduğu dönemde partiler verdiğinin ortaya çıkması sonrası kendi partisi içinden de ağır eleştiri alıyordu. Johnson'a yönelik son tepki silsilesinin arka planında ise Muhafazakar Parti'nin Parlamento'daki Grup Yöneticisi Chris Pincher hakkındaki taciz iddiaları bulunuyor.

Geçmişte de benzer iddiaların merkezinde bulunan Pincher, hakkında yayımlanan haberlerden sonra istifa etmişti. Johnson da, geçmişteki iddialardan haberdar olmasına rağmen Pincher'ı bu göreve getirmekle suçlanıyor.

İngiltere Başbakanı'nın ofisi ilk açıklamasında "Johnson'ın geçmişteki taciz iddialarından haberdar olmadığını" savundu. Ancak Johnson sonrasında, üç sene önce Pincher hakkında bu tür bir suçlamanın kendisine ulaştığını kabul etti. Son olarak da, Pincher'a yetki verme kararından 'büyük pişmanlık' duyduğunu söyledi. Bu açıklamalar, başta iki bakan olmak üzere çok sayıda hükümet görevlisinin istifasını getirdi. İstifa eden yetkililer, hakkında taciz iddiaları bulunan bir ismi yüksek görevlere getiren Johnson'a bir lider olarak güvenemeyeceklerini vurguladı. (Kısa Dalga)

Dünya