Can Atalay kararı açıklandı: Gerekçeli karar beklenecek

Can Atalay kararı açıklandı: Gerekçeli karar beklenecek
Can Atalay'ın yargılandığı davaya bakan mahkeme başkanı ve heyet adliyeye gelerek, dosyayı görüşmeye başladı. AYM’nin kısa kararının ulaştığı 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, açıklanacak gerekçeli kararını bekleyecek.

Gezi Davası nedeniyle tutuklu bulunan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında 'hak ihlali' kararı veren Anayasa Mahkemesi(AYM) bir kez daha kararını yineledi.

AYM, ilk aldığı hak ihlali kararını 5'e karşı 9 oyla almıştı. İkinci ihlal kararında ise bu sayı 3'e karşı 11 oldu. Ayrıca Can Atalay'a 100 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmedildi.

Can Atalay'ın arkadaşları ve avukat meslektaşları, Çağlayan’da Adliyesi önüne gelerek, kararın yerel mahkeme tarafından derhal uygulanması talebini tekrarladı. Çağrıda, tahliye kararı verilene kadar adliye önünde bekleneceği vurgulandı. Karar çıkmaması halinde heyetin 17.00'de bir basın açıklaması yapması bekleniyor.

Mahkeme başkanı ve heyet yerlerinde

Can Atalay'ın avukatlarından Özgür Urfa, mahkeme kaleminden aldığı bilgiyi X hesabından paylaştı.

TİP PM üyesi ve aynı zamanda partinin avukatlarından olan Özgür Urfa sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Şu anda mahkeme kaleminden aldığımız son bilgi mahkeme başkanının ve heyetin artık yerlerinde olduğu ve dosyayı aldığı şeklinde" şeklide açıklama yaptı.

urfa.png

Ne olmuştu?

Gezi Davası tutuklusu Can Atalay TİP’ten Hatay Milletvekili seçilmesinin ardından “milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi” talebi Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nce reddedilmişti.

Bunun üzerine Atalay’ın avukatları yargılamada durma kararı verilmesi ve tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu.

Bu arada, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay’a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 12 Ekim’de başvurunun görüşülmesini, bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını belirtmesi üzerine ertelemişti.

Anayasa Mahkemesi, 25 Ekim'de yaptığı toplantıda ise oy çokluğuyla Can Atalay'ın “seçilme hakkı” ve “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı” yönlerinden hak ihlali olduğuna hükmetmişti. (Kısa Dalga)

Gündem