Can Atalay'dan AYM'ye ikinci başvuru: İhlaller ortadan kaldırılmalı

Can Atalay'dan AYM'ye ikinci başvuru: İhlaller ortadan kaldırılmalı
AYM'ye yapılan ikinci başvuruda Atalay'ın haklarının ikinci kez ihlal edildiğinin tespit edilerek, bu ihlallerin ortadan kaldırılması talep edildi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın avukatları, Anayasa Mahkemesi kararının uygulanmaması üzerine AYM'ye ikinci kez başvuru yaptı.

Anayasa Mahkemesi, Gezi Parkı Davası’nda hakkında 18 yıl hapis cezası verilen Can Atalay’ın bireysel hak ihlali başvurusunu 25 Ekim’de görüşmüştü. Can Atalay’ın “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma” hakkı ile “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiğine oyçokluğu ile karar verilmişti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, kararı uygulamayarak, dosyayı Yargıtay’a göndermişti. Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise Anayasa Mahkemesi’nin kararına uyulmamasına hükmedip, Atalay hakkında ihlal kararı veren Yüksek Mahkeme üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti. Yargıtay ayrıca, Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi için kararı TBMM'ye göndermişti.

Can Atalay’ın avukatları, kararın uygulanmaması üzerine yüksek mahkemeye iki kez başvuru yapıldığını açıkladı.

ANKA'nın haberine göre, 24 Kasım’da yapılan başvuruda; AYM’nin daha önce verdiği ihlal kararının uygulanmaması ve seçilmiş milletvekilinin serbest bırakılmayarak Meclis’te yemin etmesinin engellenmesi nedeniyle “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı”, “adil yargılanma hakkı” ve “kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının” ikinci kez ihlal edildiğinin tespiti ve bu ihlallerin ortadan kaldırılması talep edildi.

Anayasa Mahkemesi’nin ilk ihlal kararının gerekçesi, 27 Ekim’de Resmî Gazete’de yayınlanmıştı. Gerekçeli kararda, “Anayasa Mahkemesi’nce başvurucu hakkında tespit edilen hak ihlallerinin sonlandırılmasına ve sonuçlarının ortadan kaldırılmasına yönelik olarak; yeniden yargılamanın başlaması, mahkûmiyet hükmünün infazının durdurulması ve ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması, başvurucunun hükümlü statüsünün sona erdirilmesi, yeniden yargılamada durma kararı verilmesi işlerinin yerine getirilmesi zorunludur” değerlendirmesi yapılmıştı. (Kısa Dalga)

Gündem