CANLI / Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: "Rusların ön şartsız görüşmeyi kabul etmesi şimdiden Ukrayna için bir zaferdir"

CANLI / Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: "Rusların ön şartsız görüşmeyi kabul etmesi şimdiden Ukrayna için bir zaferdir"
Zelenskiy, Kiev'den "Silah bırakmayacağız" mesajı verdi. Kiev'deki gerilim yüksek. Harkov'da da çatışmalar sürüyor. Son olarak Batı dünyası, bazı Rus bankalarını SWIFT sisteminden çıkarma kararı aldı

Rusya Devlet Başkanı Putin 24 Şubat'ta yaptığı açıklamayla Urayna'ya yönelik işgali başladı. 25 Şubat'ta  hedef başkent Kiev'di. Sokaklarda silah sesleri duyulurken, bir elektrik santrali yakınlarında da patlama yaşandığı bildirildi.

Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna halkını Rus işgaline karşı direnmeye çağırdı. İkinci günde taraflardan müzakere, "masaya oturma" açıklamaları geldi ancak somut bir gelişme yaşanmadı. Putin, Ukrayna ordusuna "gücü ele alın" çağrısı yaptı... 

TIKLAYIN / 24 Şubat'ta yaşananlar

TIKLAYIN / 25 Şubat'ta yaşananlar

TIKLAYIN / 26 Şubat'ta yaşananlar


Ukrayna'nın farklı bölgelerinde Rusya askerlerinin operasyonları devam ederken Devlet Başkanı Zelenskiy, Kiev'den "Buradayım, silah bırakmayacağız" mesajı verdi. Gün içinde taraflardan karşılıklı müzakere mesajları gelse de, Kiev'deki gerilim had safhada; Harkov'da da çatışmalar sürüyor. Son olarak Batı dünyası, bazı Rus bankalarını SWIFT sisteminden çıkarma kararı aldı.


Rusya'nın Ukrayna işgalinde dördüncü gün gelişmeleri şöyle:

17:52 
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Rusya ve Ukrayna'nın müzakere kararı sonrası açıklama yaptı. Kuleba, "Rus ordusu peş peşe mağlubiyet yaşadıktan sonra bize ön şartsız görüşme yapabileceklerini bildirdiler. Bu şimdiden Ukrayna için bir zaferdir" dedi.

17.08 / Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamada ise Rusya ile müzakereler teyit edildi. Açıklamada, "Rusya ile müzakereler Belarus-Rusya sınırında yapılacak. Heyetler ön koşulsuz buluşacak" denildi.

16.20 / Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, 'NATO ülkelerinden gelen saldırgan açıklamaların ardından orduya, nükleer caydırıcı güçleri yüksek alarma geçirme emri verdiği' açıklandı.

15.38 / Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Vladimir Medinskiy, Ukraynalı yetkililerin Belarus'ta görüşme yapmayı kabul ettiğini bildirdi. Medinskiy, Rus heyetinin bölgeye gitmekte olduğunu aktardı.

15.30 /
Kiev ile müzakereler için oluşturulan Rus heyetinde yer alan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, müzakelere söylemlerine ilişkin açıklama yaptı ve "Mesele nerede toplanılacağı değil, çantada ne ile gidileceğidir. Biz barışı konuşmaya hazırız, akan kanların durdurulmasının koşullarını görüşmeye hazırız" dedi.

Zelenksky müzakereler için aralarında İstanbul'un olduğu kentleri önermişti. Rudenko, "Kentlerin bu şekilde seçilmesi bizim için gerçekten anlaşılır değil. Lojistik bakımdan Belarus hem bize hem de Ukrayna'ya daha yakın görünüyor. Ayrıca Minsk Temas Grubu çerçevesindeki müzakereler de burada yapılmıştı” vurgusunu yaptı.

14.35 / Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), resmi kaynaklara dayandırdığı verilere göre şu ana dek Ukrayna'dan yaklaşık 368 binin kişinin kaçtığını duyurdu. UNHCR'in Twitter hesabından yapılan açıklamada bu sayının artmaya devam ettiği bildirildi: 



13.45 / Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'yı Uluslararası Adalet Divanı'na şikâyet ettiklerini açıkladı. Zelensky, "Saldırganlığı meşru göstermek için soykırım mefhumunu manipüle etmesinden dolayı Rusya'dan hesap sorulmalı" dedi. 

13.22/ Almanya Başbakanı Olaf Scholz: Rusya'ya görülmemiş yaptırımlar dayatıldı NATO topraklarının her bir metrekaresini savunacağız... Putin bir Rus imparatorluğu kurmak istiyor

12.52 / Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı, işgalin başlamasından bu yana 4 bin 300 Rus askerinin öldüğünü ve Rusya’nın 146 tank kaybettiğini açıkladı. Savunma Bakanı Yardımcısı, Rusya'nın aynı zamanda 27 uçak ve 26 helikopter kaybettiğini söyledi. 

12.11: AB yetkilisi, üye ülkelerin çoğunun Rus havayollarına sahalarını kapattığını belirterek, "Kısa süre sonra bu konuda resmi bir karar alınabilir" dedi.

Operasyona tepki olarak şu ana dek hava sahalarını Rusya'ya kapatan ülkeler şöyle: İrlanda, İngiltere, Slovenya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Litvanya, Letonya, Estonya, Finlandiya, Romanya ve Bulgaristan.

12.03: Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı, Kiev'in batısının kontrol altına alındığını açıkladı. Sözcü, aynı zamanda "Ukrayna güçleri Harkov'a giren araçların yarısını imha etti. Düşman insiyatifi kaybetti ve Belarus müzakerelerine giderek bunu doğrulamış oldu" dedi. 

11.47: NATO ülkeleri Ukrayna'ya silah yardımı yapacak. Bu kapsamda Hollanda, Alman yapımı tanksavarları Ukrayna'ya gönderecek.

11.34: İngiltere Dışişleri Bakanı Truss, Rusya-Ukrayna krizinin uzun soluklu olacağından endişelendiğini açıkladı. Truss, ayrıca "Ukrayna güçlerinin Rus askerlerine direndiklerini görüyoruz. Ruslar ciddiyse askerlerini Ukrayna'dan çekmeliler. Krizin, İngiltere ekonomisi için bir bedeli olacak" dedi.  

11.33: Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuk yapmayı teklif ettiğini hatırlattı, iki ülkeye ortak bir duruş sergileme çağrısında bulundu. Altun, ''Çağrılarımız dikkate alınsaydı bu savaş önlenebilirdi'' dedi 

11.32: Kremlin sözcüsü, Ukrayna'yı, görüşmeler devam ederken, Rusya'nın askerini opresyonlarının ertelenmeyeceğine dair uyardıklarını bildirdi.

11.29: Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko, "Ukrayna, devlet statüsünü kaybetmek istemiyorsa  masaya oturmalı" diyerek Kiev'e çağrı yaptı.

11.18:  Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'in bir danışmanı  Reuters'e verdiği demeçte, Ukrayna'nın Rusya ile askeri saldırısı konusunda ültimatom olmadan yalnızca "gerçek" müzakereler istediğini söyledi. Moskova'nın müzakereler için Belarus'a bir heyet gönderme kararını "propaganda" olarak nitelendirdi.

10.35/ Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Kremlin'in "Heyetimiz Belarus'ta, Ukraynalıları bekliyor" açıklamasına yanıt verdi: "Eğer Rusya Ukrayna'ya Belarus topraklarından saldırmamış olsaydı, Minsk'te görüşmeler mümkün olabilirdi. Ukrayna'ya saldırganlık göstermemiş başka yerlerde görüşmelere açığım."

Zelenskiy, "Rusya'ya müzakereler için Varşova, İstanbul, Bakü'yü ve Ukrayna'ya füze atılmayan herhangi bir başka kenti önerdik. Ama Minsk olmaz" dedi. 

10.15 /  Kremlin, bir Rus delegasyonunun Ukrayna'yla görüşmeleri başlatmak üzere Belarus'a vardığını açıkladı. Görüşmelerin Gomel kentinde başlayacağı kaydedildi.

Kremlin Sözcüsü, Ukrayna tarafından yanıt beklediklerini söyledi. 

10.07 / Rus birliklerinin Ukrayna’nın ikinci büyük şehri Harkov’a girmesinin ardından kentin sokaklarında çatışmaların yaşandığı bildiriliyor.

Sosyal medyada paylaşılan bazı videolar, bazı Rus birliklerin şehirde olduğunu gösteriyor.

09.38 / Ukraynalı yetkililer, Rus birliklerinin ülkenin ikinci büyük kenti Harkov’a girdiğini söyledi.

Harkov bölgesel yönetiminin başkanı Oleg Sinegubov, hafif askeri araçların "şehri bastığını" ifade etti.


08. 30
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada,  "Biz kazanacağız!" denildi. 
 Elçiliğin Twitter hesabından sabah saatlerinde yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Günaydın dostlar! Yüzde 100 gerçek olan bilgiye göre düşman, Ukrayna'daki başarısızlıklarla o kadar demoralize olmuş ki orkları (namı diğer hava indirme birlikleri) emri uygulayıp savaş kargo uçağına binmekten vazgeçiyorlar! Detaylar geliyor! Biz kazanacağız!")


7.15 / Amerikan haber kanalı CNN, gece Kiev’de 6 yaşında bir çocuğun çapraz ateş arasında kalarak hayatını kaybettiğini duyurdu. Ölen erkek çocuğu, şu ana kadar savaşta ölen yaşça en küçük kişi olabilir.

Kiev’deki çatışmalarda çok sayıda kişi de yaralandı. CNN haberi, şehirdeki Okhmatdyt Hastanesi’nde dayandırıldı.

5.32 / Ukrayna’nın pek çok kentinde şiddetli çatışmalar devam ederken, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OCHCR), şu ana kadar ülkede 64 sivilin öldüğü ve 176 sivilin de yaralandığını bildirdi. Öte yandan Birleşmiş Milletler, 160 binden fazla Ukraynalının yerlerinden olduğu ve ülkeyi terk etmeye çalıştığını belirtti.

5.13 / Vasylkiv kentinde bir benzin deposu vurulmuştu. Başkent yetkilileri, yanan deponun zehirli dumanlar yaydığı konusunda uyarıda bulundu ve evlerinde kalan halka, pencerelerini sıkıca kapatmalarını söyledi.

Kiev sakinlerinin çoğu sığınaklara ve metro istasyonlarına sığındı.

03.50 / Gazeteci Christo Grozev, Ukrayna'nın eski Avusturya Büyükelçisi Olexander Scherba'nın da paylaştığı bir video kaydı yayınlayarak, Kiev'in sürekli bombardıman altında olduğunu ve toplam 500 tanktan oluşan 3 konvoyun farklı yönlerden şehre yaklaştığını duyurdu.

02.40 / Rusya, hava sahasını uçaklarına kapatan Litvanya, Letonya, Slovenya ve Estonya'ya karşı aynı yöntemle hamle yaptı. Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı, kararının, Rus uçaklarının bu devletlerdeki uçuşlarının yasaklanmasına cevap olarak verildiği belirtildi. Kararın transit uçuşları da kapsadığı kaydedildi.

Rusya daha önce de İngiltere, Bulgaristan, Çekya, Polonya ve Romanya'ya 'cevap' olarak hava sahasını kapatmıştı.

01.27/ ABD ve Avrupa Birliği bazı Rus bankalarını uluslararası bankacılık sistemi SWIFT'ten  çıkarma kararı aldı. Karar, ABD, İngiltere, AB ve Kanada tarafından ortak yazılı açıklamayla duyuruldu. Yazılı açıklamada, Rusya Merkez Bankası'nın uluslararası rezervlerinin de kısıtlanacağı belirtildi.

Dünya