Capital Economics: TL'de keskin ve düzensiz düşüşler hâlâ kilit önemde bir risk

Capital Economics: TL'de keskin ve düzensiz düşüşler hâlâ kilit önemde bir risk
Capital Economics'in üst düzey analistlerinden Jason Tuvey, TÜİK'in bugün açıkladığı enflasyon verilerini yorumladı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerini değerlendiren Capital Economics, Türk Lirası'nda 'keskin ve düzensiz değer kayıplarının hâlâ kilit önemde bir risk olduğu' öngörüsünde bulundu. Capital Economics'in üst düzey analistlerinden Jason Tuvey, Türkiye'de enflasyonun birkaç ay daha yüksek seyredeceği yorumunu yaptı.

Tuvey, müşterilerine gönderdiği notta, enerji enflasyonunun keskin şekilde düşmeye başladığına ve gıda enflasyonun da zirve yapıp inişe geçmesinin yakın olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'de de yıllık enflasyonun zirve noktasına yaklaşıyor olabileceğini söyledi.

Tuvey bununla birlikte şu değerlendirmeyi yaptı: "Enflasyon bir zirveye yakın olsa bile, birkaç ay daha şu anki çok yüksek mevcut değerlerine yakın seyredecek... Türk Lirası'nda keskin ve düzensiz düşüşler kilit önemde bir risk olmayı sürdürüyor."

TÜİK'in bugün açıkladığı enflasyon verilerine göre, Türkiye'de yıllık enflasyon yüzde 79.60 ile 24 yılın zirvesinde kalmaya devam etti. TÜFE, aylık yüzde 2.37 arttı.

Reuters ajansı da, TÜİK verilerini dünyaya duyurduğu haberinde enflasyon verilerinin piyasa tahminlerinin ve beklentilerinin altında kaldığını belirtti. Haberde, Türkiye'de muhalefetin ve ekonomistlerin TÜİK verilerinin güvenilirliğini sorguladığı, TÜİK'in ise suçlamaları reddettiği belirtildi. Reuters, anketlere göre Türkiye halkının da gerçek enflasyonun resmi verilerden yüksek olduğuna inandığını yazdı. (Kısa Dalga)

Ekonomi