Çavuşoğlu F-16 talebini yineledi, ABD'li bakan 'Takvim veremem' dedi

Çavuşoğlu F-16 talebini yineledi, ABD'li bakan 'Takvim veremem' dedi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'a Türkiye'nin F-16 talebini hatırlattı. ABD'li bakan, 'takvim veremeyeceğini' söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, göreve gelişinden bu yana ilk kez Türkiye’ye resmi ziyarette bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Blinken, Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basın toplantısı düzeledi.

Çavuşoğlu, ABD'ye F-16 taleplerini yinelediklerini, iki ülke arasında mutabakat zaptı bulunduğunu belirterek "Şartlara bağlanarak bizim F-16 almamız mümkün değil" dedi.

Bakan, Türkiye'nin F-35 programının ortağı olduğunu, CATSA yaptırımları kapsamında programdan çıkarıldıklarını ifade ederek "Bu konuda müzakerelerimiz devam ediyor. Ödediğimiz 1,4 milyar doların geri ödenmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

Bakan, "ABD'yle ortak ilişkilerimizi geliştirmemiz gerekiyor. Bizim ikili ilişkilerimizi geliştirmek için illa bir felakete gerek yok" dedi.

'Süreç İsveç'e bağlı'

Çavuşoğlu, sözü İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine getirdi: "İsveç ve Finlandiya ile üçlü bir mutabakat zaptımız var. Süreç İsveç'in atacağı adımlara bağlı. Ama maalesef İsveç'te PKK'nın her türlü terör faaliyetlerini devam ettirdiğini görüyoruz. Onlar İsveç'in NATO üyeliğini engellemeye çalışıyor. Ama İsveç bu faaliyetleri durdurabilir. Finlandiya konusunda farklı bir tutum sergileyebileceğimizi Sayın cumhurbaşkanımız geçen hafta açıklama yaptı. Biz bir terör örgütüne karşı başka bir terör örgütüyle işbirliği yapmanın doğru olmadığını söylüyoruz. PKK/YPG'nin DAEŞ'e karşı mücadele etmediğini kanıtladık. Bu doğrultuda ABD'yle daha önce çeşitli anlaşmalar yaptık. Bunlardan biri de Münbiç mutabakatı. Ama ABD'den bu konuda somut bir adım göremedik."

'F-16 takvimi veremem'

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye'ye yönelik deprem yardımlarından bahsetti.

ABD'li bakan, Türkiye'nin Yunanistan ve Ermenistan'la ilişkilerinde büyük bir adım attığını belirterek "Türkiye'nin NATO içerisindeki hava gücü çok önemlidir" diye konuştu.

Bakan şöyle devam etti: "Biden yönetimi F-16 Türkiye'ye sunulmasını destekliyor. Türkiye bir NATO ülkesidir, Türkiye'yi desteklememiz önemli. Ancak, şu anda bu konuyla ilgili resmi bir açıklama yapamam Kongre'nin kararı önemlidir. Size bir F-16 takvimi vermem mümkün değil.

'Finlandiya ve İsveç üye olmalı'

Finlandiya ve İsveç NATO'ya üye olmalı. İki ülke gerekli adımları attı. Biz Türkiye'nin güneyindeki güvenlik sorununu anlıyoruz. DAEŞ'e karşı Türkiye'yle birlikte çalışmaya devam ediyoruz. Türkiye'nin bu depremden çok büyük zarar gördüğünü biliyoruz. Suriye'deki insanlara yardım etmemiz çok önemli." (Kısa Dalga)

Gündem