Çavuşoğlu: Mısır'a büyükelçi atanabilir

Çavuşoğlu: Mısır'a büyükelçi atanabilir
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır'a büyükelçi atanabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 20 Kasım'da Katar'da Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi'yle el sıkışması, Türkiye ile Mısır'ın ilişkilerindeki dokuz yıllık 'küslüğün' sona ermesi olarak nitelendirilmişti.

Ankara'da Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov'la basın toplantısının ardından soruları yanıtlayan Çavuşoğlu, Mısır'la ilgili "Bakan yardımcıları arasındaki siyasi istişareler yakında tekrar düzenlenebilir. Önümüzdeki aylarda büyükelçi ataması olabilir" dedi.

Dışişleri bakanı, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin, İstanbul'daki toplantı sonrası olumlu adımlar atıldığını ancak üçlü görüşmede çalışmalara devam edilmesi kararı alındığını söyledi.

'İsveç adım atmalı'

Bakan şöyle devam etti: "Bu şu demek, muhtıradaki yükümlülüklerin bazılarını yerine getirdiler, bir kısmını da yerine getirmediler. Yani henüz bazı somut adımları atmadılar. İadeler ve yasal düzenlemelerle ilgili somut beklentileri karşılamadılar. Meclisimizin ve vatandaşımızın ikna olması gerekiyor. Cumhurbaşkanı'mız (Recep Tayyip Erdoğan) da İsveç Başbakanı'na (Ulf Kristersson) bu hususları iletti. Özetle süreç olumlu ilerliyor ama hala atılması gereken adımlar var. (Şartlar yerine geldi mi?) Finlandiya ile ilgili sıkıntılar o kadar büyük değil. Daha çok İsveç’te sıkıntılarımız var ancak iki ülke ve NATO bize eşit şekilde muamele edin diyorlar. Esasen daha fazla adım atması gereken ülke İsveç."

Bakan, Suriye'deki amaçlarının iç savaşı sonlandırmak olduğunu, muhalefetle süreci yürüttüklerini belirterek şunları kaydetti: "Astana görüşmelerine rejimle birlikte muhalifler de katılıyor. Amacımız anayasa görüşmeleri dahil siyasi süreci canlandırmak. Angajmanın bir ayağı da bu. Anayasa Komitesi tarafından bir ilerlemenin sağlanması lazım ama orada bir ilerleme yok." (Kısa Dalga)

Gündem