Çavuşoğlu'nun 'Şam ve muhalefet anlaşmalı' sözlerine Dışişleri'nden 'izahat'

Çavuşoğlu'nun 'Şam ve muhalefet anlaşmalı' sözlerine Dışişleri'nden 'izahat'
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun "Muhalefetle Suriye'deki rejimi bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım" sözlerinin Suriye'de protesto edilmesi sonrası bakanlıktan yeni açıklama geldi. Türkiye'nin Suriye'de 'muhalefete tam destek verdiği' belirtilen açıklamada, Şam yönetimi eleştirilerek "Halihazırda, rejimin ayak sürümesi nedeniyle bu süreç ilerlememektedir" denildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "Muhalefetle Suriye'deki rejimi bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım. Aksi takdirde kalıcı barış olmaz" sözlerine tepki olarak Suriye'de Türkiye'nin kontrolündeki bir dizi bölgede eylemler düzenlemesinin ardından bakanlıktan yeni açıklama geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Çavuşoğlu'nun sözlerine ilişkin bir soruya yanıtında "Halihazırda, rejimin ayak sürümesi nedeniyle bu süreç ilerlememektedir" dedi.

"Türkiye, Suriye ihtilafının başından beri bu ülkedeki krize halkın meşru beklentileri doğrultusunda çözüm bulunması için en çok çaba harcayan ülke olmuştur" ifadelerini kullanan Bilgiç, "Bu çerçevede, Türkiye sahada ateşkesin muhafaza edilmesinde ve Astana ve Cenevre süreçleri vasıtasıyla Anayasa Komitesi’nin kurulmasında öncü rol oynamış, muhalefete ve Müzakere Heyetine siyasi süreçte tam destek vermiştir. Halihazırda, rejimin ayak sürümesi nedeniyle bu süreç ilerlememektedir. Sayın Bakanımızın dün ifade ettiği hususlar da buna işaret etmektedir" dedi.


Bakanlığın Twitter hesabından da "Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç’in Türkiye’nin Suriye İhtilafına Yaklaşımına İlişkin Basında Yer Alan Haberler Hakkındaki Soruya Cevabı" başlığıyla yayımlanan açıklamanın tam metni şöyle:

"Türkiye, Suriye ihtilafının başından beri bu ülkedeki krize halkın meşru beklentileri doğrultusunda çözüm bulunması için en çok çaba harcayan ülke olmuştur.

Bu çerçevede, Türkiye sahada ateşkesin muhafaza edilmesinde ve Astana ve Cenevre süreçleri vasıtasıyla Anayasa Komitesi’nin kurulmasında öncü rol oynamış, muhalefete ve Müzakere Heyetine siyasi süreçte tam destek vermiştir. Halihazırda, rejimin ayak sürümesi nedeniyle bu süreç ilerlememektedir. Sayın Bakanımızın dün ifade ettiği hususlar da buna işaret etmektedir.

Milyonlarca Suriyeliye geçici koruma sağlayan Türkiye, mültecilerin gönüllü ve güvenli geri dönüşleri için uygun şartların hazırlanması ve ihtilafa BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararında ortaya konulan yol haritası uyarınca çözüm bulunması yönündeki çabalara aktif katkısını sürdürmektedir.

Türkiye, uluslararası toplumun tüm paydaşlarıyla işbirliği içinde bu ihtilafa Suriye halkının beklentileri doğrultusunda kalıcı bir çözüm bulunmasına yönelik çabalara güçlü katkı sağlamaya devam edecektir.

Suriye halkıyla dayanışmamız sürecektir."

NE OLMUŞTU?

Çavuşoğlu'nun "Muhalefetle Suriye'deki rejimi bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım. Aksi takdirde kalıcı barış olmaz" açıklaması, Suriye'de Türkiye'nin ve Türkiye destekli silahlı grupların kontrolündeki bazı bölgelerde protesto edildi. Başta Azez olmak üzere bir dizi noktadan dün Türkiye karşıtı eylem haberleri geldi.

HANGİ KENTLERDE PROTESTO DÜZENLENDİ?

Londra merkezli ve muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin haberine göre, Halep'in kuzey kırsalında Azez, Suran, İhtaymilât ve başka bölgelerin yanı sıra Haseke'de Serekâniye (Rasulayn), Rakka vilayetinde Tel Abyad ve İdlib'de Çavuşoğlu'nun sözlerine karşı protesto gösterileri düzenlendi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, protestocuların Azez'de güvenlik idaresine baskın düzenlediğini, sonrasında gittikleri belediye binasında Türk bayrağını indirerek ateşe verdiğini ve Türkiye destekli silahlı grupların kontrolündeki tüm bölgelerde Türk bayrağının indirilmesini talep ettiğini yazdı.

EYLEM MİLLET BAHÇESİ'NE UZANDI

Haberde eylemcilerin Azez-Afrin yolunda bir Türk konvoyunun önüne keserek Azez'e girişleri engellediği, birçok noktada Türkiye karşıtı duvar yazıları yazıldığı da öne sürüldü.

Rudaw sitesi ise Azez'de atılan sloganlarda "Türkiye iyi duysun, bu Suriyelilerin devrimi" denildiğini yazarken, yine Azez’de Şahinbey Belediyesi tarafından yapılan Millet Bahçesi'nin de tahrip edildiğini belirtti. (Kısa Dalga)

Gündem