Alevi örgütleri tepkili: Alevi ve Cemevi Başkanı'ndan 'cemevlerine mescit' önerisi

Alevi örgütleri tepkili: Alevi ve Cemevi Başkanı'ndan 'cemevlerine mescit' önerisi
Alevi ve Cemevi Başkanlığı’nın kurulmasından bu yana yaşanan tartışmalara bir yenisi daha eklendi. Yeni Başkan Ali Rıza Özdemir, Alevi temsilcileri ile Cemevi başkanlarına cemevlerinde mescit açılması önerisi getirdi.

DW Türkçe’nin haberine göre; 2023 seçimleri öncesinde çalışmalarını tamamlayıp Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bünyesinde hayata geçirdiği Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, alevi dedelerine eğitim ve cemevlerine mescit açılması başlıkları ile gündemde.

Kurumun yeni başkanı Ali Rıza Özdemir, cemevlerinde mescit açılması önerisinde bulundu. Alevi toplumu öneriye tepkili. Cem Vakfı kurucusu Ercan Güvenç, “Gelen ziyaretçilere, Cemevi başkanlarına cemevlerinin bir odasını da mescit olarak namaz kılınacak odaya büründürme talebi gerçekten Alevilerin içinde zemin bulmayacaktır, doğru da değildir” dedi.

Aleviler hükümetin bu tarz girişimlerinden de rahatsız. Aleviler, “Aleviliği Sünniliğe eklemlendirme çabası” olarak yorumluyorlar.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Sekreteri İsmail Ateş, “Cemevinde bir mescitte kim gidip namaz kılacak? Bunu merak ediyorum. Hacı Bektaş dergahını görüyorsunuz. Dünyanın neresinde bir dergaha bilet aldırıyorlar, müzeye giriliyor. Müzeye çevirmişler kendi dergahımıza biletle giriyoruz böyle bir zulüm olabilir mi? Oraya 2. Mahmut’tan sonra cami diktiler, hemen girişine. Kim gidiyor? Asker ve polis dışında kimse gitmiyor, bomboş” değerlendirmesi yaptı.

İsmail Ateş, bu adımın Alevilik inancını asimile etmek ve Sünnileştirmek için olduğunu savunuyor.

Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Ali Rıza Özdemir geçtiğimiz yıl yazdığı bir köşe yazısında da Mescit açılmasını “sünni toplumdaki bazı kesimlerin endişelerini gidereceği” gerekçesiyle savunmuştu. Özdemir yazısında “Cemevlerinde en azından küçük bir bölümün mescit olarak ihdas edilmesi Aleviliğin kurumsal yapısına ve geleneğine uygundur” ifadesi kullanmıştı.

Başkanlığın bir dikkat çeken projesi de Alevi dedelerine eğitim verilmesi. Cem Vakfı kurucusu Güvenç, bunun bir ihtiyaç olduğunu vurguluyor. Güvenç, “Katılıyorum ama yine Alevi teolojisi doğrultusunda, Aleviler tarafından bu eğitime tabi tutulması gerekiyor. Aleviler de diğer inanç ya da mezhep grubundaki böyle bir isteği kabul etmezler” diyor.

Başkanlığın gündemine aldığı başlıklardan birisi de Cemevlerinin ve Aleviliğin tanımlanması. PSAK Genel Sekreteri Ateş buna tepkili. Ateş, “Alevilerde cemevi diye bir kavram şehirleşince ortaya çıktı. Köyün en büyük evine gidilir cem tutulurdu. Şekli şemali olmazdı. Şimdi Cemevlerini belirli bir kritere sokmaya çalışıyorlar. Bunu yapanlara şunu sorabilir miyiz; bana cami kriteri verebilir misin? 4 minareli mi, 6 minareli mi, çift minareli mi? Bana Hristiyanlık tanımlar mısın, yok. İslamiyet tanımlar mısın, yok. Peki Aleviliği niye tanımlamak için zorluyorsunuz” derken, Ercan Güvenç ise, “Kimse kimsenin inançlarını tarife kalktığında bu zemin tutmayacaktır. Yani bir empati yapalım, Aleviler bugün Sünni kardeşlerimize kendi inançları doğrultusunda Sünniliği evrimleştirmek için Aleviliğe yön vermeye yön vermeye çalışsalar Sünni kardeşlerimiz de buna zemin tutmaz” yorumu yapıyor.

PSAK Genel Sekreteri Ateş, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığının elektrik faturalarını ödeme uygulamasında da sorunlar olduğunu ifade ederek Cemevlerinin tamamının değil Cemevlerinin içindeki sadece cem yapılan alanda kullanılan elektriğin ödendiğini söyledi. (Kısa Dalga)

Gündem