CHP kulislerinde 'erken seçim' konuşmaları: Neden 1.5 yıl sonra?

CHP kulislerinde 'erken seçim' konuşmaları: Neden 1.5 yıl sonra?
CHP kulislerinde, Özgür Özel’in açıklamalarının “partinin yaptırdığı ölçümlere” dayandığına dikkat çekiliyor.

Kısa Dalga - CHP Genel Başkanı Özgür Özel, son günlerde erken seçimi sık sık gündeme getiriyor. Özel, 27 Haziran'da BirGün gazetesi yazarı Doğan Tılıç'a yaptığı açıklamada ise “Erdoğan beş yıllığına seçildi ama bence seçildikten 2,5 yıl sonra, yani bugünden 1,5 yıl sonra erken seçim olur. Ben erken seçimden kaçmam, bunun için koşarım” demişti.

Özel son olarak “Eğer geçim olmazsa, seçim olur” çıkışıyla erken seçim konusunda strateji değişikliğine gitti.

CHP kulislerinde erken seçim konuşmaları

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın, erken seçim çıkışıyla ilgili CHP kulislerinde neler konuşulduğunu aktardı.

Parti kulislerinde, Özel’in “erken seçim, normalleşme” dahil, kritik konularda yaptığı açıklamaların “partinin yaptırdığı ölçümlere” dayandığına dikkat çekiliyor. Özel'in önümüzdeki dönemdeki stratejilerinde de bu çerçevede değişiklikler olacağına işaret ediliyor.

CHP’nin yaptırdığı kamuoyu araştırmalarında da hala erken seçim isteyenler yüzde 50’nin altında ölçülüyor. Ancak partinin erken seçim çağrılarının, halkta da erken seçim talebini artıracağı düşünülüyor.

Partinin yaptırdığı ölçümlere göre Türkiye’de halkın yüzde 67’si “Geçinemiyoruz” yanıtını verdi. Asgari ücret, bayram ikramiyelerinin artırılması taleplerinin AKP tabanında da olumlu karşılık bulduğuna dikkat çekilerek, “Biz iktidara 'Meseleleri çözün' diyoruz. ‘Geçim olmazsa, seçim olur’ diyerek, siz çözemezseniz, bir gelir çözeriz” diyoruz” değerlendirmesi yapılıyor.

Neden 1.5 yıl sonra?

Anayasa’ya göre başkanlık sistemine göre ikinci ve son kez Cumhurbaşkanı seçilen Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bir dönem daha aday olmasının tek yolu, Meclis'in erken seçim kararı alması.

Özel’in çağrısının AKP ve MHP'de karşılık bulması ve Meclis'in erken seçim kararı alması halinde Erdoğan yeniden aday olabilecek. Özel’in Erdoğan’a bir kez daha adaylık yolunu açacak bir çağrı yapmasının nedeni olarak, CHP’nin halen yüzde 34-35 oy bandında birinci parti konumunu koruması gösteriliyor.

Tablo düzelmez

CHP'de, 1,5 yıllık sürede iktidarın ekonomi başta olmak üzere, seçim kaybına neden olan politikaları düzeltmesi de olası görülmüyor ve cumhurbaşkanlığı seçimini partinin kazanabileceği düşünülüyor. AKP’nin, Erdoğan’ın ise görev süresini 5 yıl daha uzatmak için normal seçim tarihine çok kısa süre kala erken seçim isteyebileceğine dikkat çeken CHP kurmayları, “O zaman bu tam anlamıyla Erdoğan’ın görev süresini uzatmak amacı taşır ki, biz bunun yolunu açmayız. Samimilerse, Erdoğan’ın ikinci döneminin yarısında erken seçime gideriz” yorumunu yapıyorlar.

Milletvekili transferine fren: Merkez sağ dağılmamalı

Yerel seçim yenilgisinin ardından çok sayıda istifanın yaşandığı İYİ Parti’den istifa eden bazı isimler CHP’ye katılmıştı. Aralarında İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, Antalya Milletvekili Aykut Kaya, eski Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem’in de aralarında bulunduğu isimlerin “transferleri” İYİ Parti yönetiminin tepkisini çekmişti. CHP kulislerinden yansıyan bilgilere göre ise parti yönetimi milletvekili transferine “fren koyma” kararı aldı.

İYİ Parti’nin oy oranının yüzde 2,7’lere gerilediğine işaret CHP kurmayları, bunu Meclis’te güçlü bir merkez sağa gereksinim olmasına bağlıyor: "Biz güçlü bir İYİ Parti’den yanayız. Merkez sağ boş kalmamalı. Dağılma başlarsa bu Saadet’i, Gelecek Partisi’ni, DEVA’yı da olumsuz etkiler ve başka bir siyasal iklim yaratır." (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem