CHP'den yasa teklifi: 'Cumhurbaşkanı'nın grev erteleme yetkisi kaldırılsın'

CHP'den yasa teklifi: 'Cumhurbaşkanı'nın grev erteleme yetkisi kaldırılsın'
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Cumhurbaşkanı’na grev ve lokavtların ertelenmesi yetkisini veren düzenlemenin yürürlükten kaldırılması için kanun teklifi verdi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM Başkanlığı’na; Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nda Cumhurbaşkanı’na grev ve lokavtların ertelenmesi yetkisini veren düzenlemenin yürürlükten kaldırılması için kanun teklifi verdi. Teklifin gerekçesinde; “Bu kanun teklifinde Cumhurbaşkanına tanınmış bu yetkinin mevzuattan kaldırılması ve bir tek kişinin kötü niyetli olarak grev ertelemesinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Teklifte; Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 63 maddesinin yürürlükten kaldırılması öngörüldü. Özel, teklifinin gerekçesinde şu değerlendirmeleri yaptı:

200 bine yakın işçinin grev hakkı elinden alınmıştır

"OHAL döneminde bu yasaklama kararı kötü niyetle kullanılmış ve çok sayıda grev ertelenmiştir. Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı döneminde 20 ayrı grev erteleme kararı verilmiş, 200 bine yakın işçinin grev hakkı elinden alınmıştır.

Grev hakkı, işçilerin insana yakışır ve sürdürülebilir bir yaşam sürmeleri için vazgeçilmez ve en temel işçi haklarındandır.

Anayasa Mahkemesi’nin Birleşik Metal-İş’in başvurusu üzerine verdiği ve 20/7/2018 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan kararında da, ‘ilgili kanun maddesinde yer alan terimlerin anlamlarının ikna edici bir gerekçe olmaksızın çok geniş bir şekilde yorumlanması, bütün grevlerin milli güvenliği bozabileceği sonucuna ulaştırabilecek ve Anayasal haklara demokratik toplumda gerekli olmayan ve ölçüsüz müdahalelere yol açabilecektir’ ifadeleri kullanılmış, grev erteleme kararları için ikna edici bir açıklama getirilmediği vurgulanmıştır.

Cumhurbaşkanına tanınmış grev ve lokavt erteleme yetkisi, işçilerin haklarına erişimini engellemektedir. Ayrıca bu yetkinin sürekli ve kötü niyetli kullanılması örgütlenme özgürlüğüne müdahalenin önünü açmaktadır. Tüm bu gerekçelerle, bu kanun teklifinde Cumhurbaşkanına tanınmış bu yetkinin mevzuattan kaldırılması ve bir tek kişinin kötü niyetli olarak grev ertelemesinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.”

Cumhurbaşkanı’nın grev ve lokavt erteleme yetkisi nedir?

Özel’in kanun teklifinde, yürürlükten kaldırılması istenen düzenlemede; “Karar verilmiş veya başlanmış olan kanuni bir grev veya lokavt; genel sağlığı veya millî güvenliği, bozucu nitelikte ise Cumhurbaşkanı bu uyuşmazlıkta grev ve lokavtı altmış gün süre ile erteleyebilir. Erteleme süresi, kararın yayımı tarihinde başlar” hükmü yer alıyor. (ANKA)

Gündem