CHP'li Karabat'tan Şimşek'e: AKP’nin derin ekibi operasyon mu çekiyor?

CHP'li Karabat'tan Şimşek'e: AKP’nin derin ekibi operasyon mu çekiyor?
CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, AKP hükümetinin Çinli şirket Alibaba'ya sağladığı imtiyazı sert bir dille eleştirdi.

Kısa Dalga - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, sosyal medya X hesabı üzerinden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e seslendi.

Karabat, Çinli şirketlere sağlanan lisans ücretlerinde imtiyaz sağlandığı belirterek Şimşek'e "Alibaba’ya 30 milyar TL’lik kıyağa tek söz edecek misiniz? Yoksa AKP’nin derin ekibi sizden habersiz operasyon mu çekiyor?" diye sordu.

'Çinli şirket BYD ve Alibaba'ya vergi avantajı iddiası'

Özgür Karabat, AKP hükümetinin Çinli şirketlere sağladığı imtiyazları sert bir dille eleştirdi. Karabat, emekliye, memura ve işçiye yapılan zamları yük olarak gören hükümetin, rantçılarla iş birliği yaparak Çinli otomotiv markası BYD'ye ve e-ticaret devi Alibaba'ya vergi avantajları sağladığını söyledi.

Karabat, Türkiye’nin en büyük e-ticaret sitesi Trendyol’un sahibi Çinli Alibaba'nın, güçlü sermaye yapısıyla Türkiye’de tekel haline geldiğini belirtti.

Karabat, bunun önüne geçilmesi için 2022’de e-ticaret yasası çıkarıldığını hatırlattı. Ancak AKP’nin, bu yasayı etkisiz hale getirecek yeni bir yasa teklifi hazırladığını iddia etti.

Bedeli en az 30 milyar TL

CHP'li Karabat, yeni yasa teklifiyle, Alibaba’nın yıllık ödeyeceği en az 30 milyar TL’lik lisans ücretini azaltacak bir formül geliştirildiğini belirterek, "Sözde 'ihracatı geliştirmek ve desteklemek için' e-ticaret siteleri üzerinden yapılan ihracat bedeli, şirketlerin lisans ücretlerinde indirim olarak kullanılacak!" dedi.

Karabat, bu bedelin en az 30 milyar TL olduğunu vurguladı.

'Emekliye zam yapınca bütçeye 33 milyar yük oluyor'

"Emekliye 2.500 TL zam yapınca 'bütçeye 33 milyar TL yük oluyor' diye sızlanan AKP yönetimi, aynı miktarda Hazine’ye gelir olacak kaynağı Çinlilere feda ediyor!" diyen Karabat, hükümetin para politikalarını sert bir dille eleştirdi.

TBMM KİT Komisyonu Üyesi 'de olan Karabat, Türkiye’nin katma değerli üretim ile ihracat yapmasını her zaman desteklediklerini belirterek, "Ama burada ihracata destek kisvesi altında Alibaba’ya neden kıyak geçiliyor? Destek olacaksa doğrudan ihracatçı KOBİ’lere kaynağı aktarın" çağrısında bulundu.

Mehmet Şimşek'e operasyon vurgusu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karabat, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e seslenerek, "Tasarruf tedbirleri kapsamında öğretmenlerin içtiği çayı, memurun bindiği servisi çok gördünüz de Alibaba’ya 30 milyar TL’lik kıyağa tek söz edecek misiniz? Yoksa AKP’nin derin ekibi sizden habersiz operasyon mu çekiyor?" diye sordu.

Karabat, duyumlarına göre Alibaba'nın lisans ücretlerinde indirim olmazsa Türkiye’de istihdam azaltma ve küçülme tehditlerine başladığını belirtti. "Koskoca Türkiye Cumhuriyeti devleti bu şirketlere karşı duramayacak kadar aciz değildir!" diyerek tepki gösterdi.

'En az 30 milyar TL’lik lisans ücretini azaltacak bir formül geliştirdiler'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat'ın açıklaması şu şekilde;

''Çinli şirketlere kapitülasyon devri başladı, 30 milyar liralık vurgun.

1-Emekliye, memura, işçiye zammı yük gören AKP, yine rantçılarla iş birliği yapıyor. Önce Çinli otomotiv markası BYD’ye fabrika kurması için ithalatta vergi avantajı sağlandı. Şimdi de bir diğer Çin'in alışveriş devi olan Alibaba’ya kıyak geçiliyor.

2-Türkiye’nin en büyük e-ticaret sitesi Trendyol’un sahibi Çinli Alibaba güçlü sermaye yapısıyla Türkiye’de tekel haline geliyordu. Bunun önüne geçilmesi için 2022’de e-ticaret yasası çıkarıldı. İlk lisans ödemeleri 2025’in Mart ayında yapılacak. Peki, AKP ne yaptı?

3-Sanki e-ticarette tekelleşme olmasın diye kendi getirdikleri yasayı kadük bırakacak başka bir yasa teklifi hazırladılar. Alibaba’nın yıllık ödeyeceği en az 30 milyar TL’lik lisans ücretini azaltacak bir formül geliştirdiler.

4-Sözde “ihracatı geliştirmek ve desteklemek için” e-ticaret siteleri üzerinden yapılan ihracat bedeli, şirketlerin lisans ücretlerinde indirim olarak kullanılacak!
Nedir bu bedel? Çok teknik detaya girmeyeyim, en az 30 milyar TL!

5-Yani emekliye 2.500 TL zam yapınca “bütçeye 33 milyar TL yük oluyor” diye sızlanan AKP yönetimi, aynı miktarda Hazine’ye gelir olacak kaynağı Çinlilere feda ediyor!

6-Biz Türkiye’nin katma değerli üretim ile birlikte ihracat yapmasını her zaman destekliyoruz. Ama burada ihracata destek kisvesi altında Alibaba’ya neden kıyak geçiliyor? Destek olacaksa doğrudan ihracatçı KOBİ’lere kaynağı aktarın.

7-Ben buradan Mehmet Şimşek’e çağrıda bulunuyorum: Tasarruf tedbirleri kapsamında öğretmenlerin içtiği çayı, memurun bindiği servisi çok gördünüz de Alibaba’ya 30 milyar TL’lik kıyağa tek söz edecek misiniz? Yoksa AKP’nin derin ekibi sizden habersiz operasyon mu çekiyor?

8-Duyumlarımıza göre Alibaba eğer lisans ücretlerinde indirim olmazsa Türkiye’de istihdam azaltma ve küçülme tehditlerine başlamış. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti devleti bu şirketlere karşı duramayacak kadar aciz değildir!'' (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Ekonomi