Şimşek ile görüşen CHP'li Karatepe: Faturayı vatandaşa çıkarmakta ısrarlılar

Şimşek ile görüşen CHP'li Karatepe:  Faturayı vatandaşa çıkarmakta ısrarlılar
Mehmet Şimşek'le görüşmesinin ardından açıklama yapan CHP'li Karatepe, "4 talepte bulunduk hiçbir konuda anlaşma sağlanamadı" dedi.

Kısa Dalga - 31 Mart seçimlerinden sonra başlayan 'normalleşme süreci' kapsamında bugün CHP'nin ekonomi kurmaylarından Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yalçın Karatepe, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'le bakanlıkta görüştü.

4 saat süren görüşmenin ardından CHP Genel Merkezi'ne gelen Karatepe, görüşmenin ayrıntılarını açıklıyor.

'Faturayı vatandaşa çıkarmakta ısrarlılar'

Prof. Dr. Karatepe, Şimşek'e 4 talepte bulunduklarını ancak hiçbir konuda anlaşma sağlanamadığını aktardı.

Karatepe, şunları söyledi:

“Asgari ücrete ara zam, emekli aylıklarına ciddi şekilde artış yapılması, tarımsal desteklerin artırılarak yüzde 1 oranında çiftçilere ödenmesi ve ekonomide önemli sorunlardan birisi olarak gördüğümüz vergide adaletsizliğin giderilmesi. Ancak 4 saatin sonunda acı reçeteyi yine vatandaşa çıkaran anlayışlarında bir değişim iradesi göremedik. Faturayı vatandaşa çıkarmakta ısrarlılar."

‘Asgari ücret ve emekli maaşlarında artış yapılması zorunlu’

Karatepe'nin açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Enflasyonun bu kadar yüksek seyrettiği bir yerde asgari ücrete yılın ikinci yarısında zam yapılmamasını reddettik. Dolayısıyla asgari ücrete bir artışın yapılmasının zorunlu olduğunu ifade ettik. Benzer şekilde emekli aylıklarında artış yapılmasının zorunlu olduğunu ilettik.

Görüşmeye gitmeden önce hesaplamasını yaptık. 89,6 milyar dolarlık desteğin çiftçilerimize sağlanmadığını görüyoruz 2006'dan bu yana. Desteklerin verilmediği dönemde Türkiye'nin tarımsal ithalata harcadığı paraların verilerini sayın Bakan'ın dikkatine sunduk.

Vergide adaletin sağlanması, insanların ekonomik güçleriyle orantılı olarak vergi ödemesini de paylaştık. Bugün Türkiye'de vergide adaletin olmadığını ifade ettik. Sayın Bakan'a düzenleme yapılması konusunda bazı önerilerde bulunduk.

KÖİ projeleri: 2024 bütçesinde bu projeler için 160 milyar TL üzerinde bir ödeme yapılacak

Kamu özel işbirliği (KÖİ) projeleri ile ilgili maliyetlerin kabul edilmez olduğunu, herhangi bir adım atılmadığını söyledik. Cumhurbaşkanı bu projeler için 'kamunun cebinden 1 kuruş çıkmayacak' demişti ancak 2024 bütçesinde bu projeler için 160 milyar TL üzerinde bir ödeme yapılacağını biliyoruz.

KÖİ projelerindeki şirketlerin gerçek anlamda vergilendirilmesi gerektiğini, bu şirketler matrahsız iken vergi oranını 5 puan artırmanın sonuç vermeyeceğini belirttik.

Verginin yüksek gelir gruplarından yüksek oranda alınması gerektiğini, konunun takipçisi olacağımızı beyan ettik.

Şirketlerin ne kadar vergi borcunun silindiğini, uzlaşmaların ne olduğunu kamuoyuna açıklamalarını istedik.

TÜİK önerisi: Uzmanlardan oluşan heyet verileri incelesin

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karatepe, tartışmaların odağındaki TÜİK'in de görüşmede gündeme geldiğini kaydetti:

"TÜİK verilerine yönelik şüphelerin ortadan kalkmasını istiyorsanız bağımsız bir 'danışma kurulu' ya da 'hakem kurulu' gibi akademisyenlerden, konunun uzmanlarından bir heyet oluşturup bunlar TÜİK verilerini şeffaf bir şekilde incelesinler ve tereddütlerin ortadan kalkması için yardımcı olsunlar."

'Yurt dışı harcının alınmaması gerektiğini söyledik'

Meclis'e gelmesi beklenen vergi paketinde yurtdışı çıkış harcının astronomik şekilde zamlanması öngörülüyor. Karatepe, konuyla ilgili "Yurt dışı harcının alınmaması gerektiğini söyledik ama somut bir yanıt alamadık. Tasarıyla ilgili çalışmayı henüz tamamlamadıklarını sanıyorum." ifadelerini kullandı.

'Vatandaş ödediği yüksek faiz üzerinden yüksek oranda vergi de ödemek durumunda kalıyor'

Dar gelirli vatandaşların bankalardaki ek hesaplarından yaptıkları harcama tutarının yüksek faiz ve vergi oranlarına rağmen arttığını ifade eden Karatepe şöyle konuştu:

"İktidar şöyle düşünüyor, kredinin maliyetini arttırırsak vatandaş kredi kullanmaktan vazgeçer. Oysa biz biliyoruz ki muhtaç olan insan kredinin maliyetine bakma imkanına bile sahip değil. Nereden biliyoruz muhtaç olduklarını? Mesela bu ek hesaplardaki artış tutarına baktık. Faizin bu kadar yükselmiş olmasına rağmen buradaki verginin sayın bakan Şimşek tarafından yüzde 100 arttırılmış olmasına rağmen geçen Temmuz’da bu yapıldı biliyorsunuz. KMH’lardaki biriken borç tutarı 116 milyar liradan 7 Haziran itibarıyla 260 milyar liraya yükselmiş durumdadır. Dolayısıyla vatandaş gerçekten geliri yetmediği için bu hesapları kullanarak yüksek faizler ödemek zorunda bırakılıyor. Benzer şekilde ödediği yüksek faiz üzerinden yüksek oranda vergi de ödemek durumunda kalıyor." (Haber Merkezi)

Ekonomi