Çorlu tren faciasının son duruşması görülecek

Çorlu tren faciasının son duruşması görülecek
Tekirdağ Çorlu’da 8 Temmuz 2018’de 7’si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği, 300’den fazla kişinin de yaralandığı tren faciasının karar duruşması 24 Ocak Çarşamba günü görülecek. Avukatlar TCDD genel müdürlüğü seviyesine sorumluların yargılanması için yapılan tüm başvuruların engellendiğini anlattı.

18’inci duruşması yarın gerçekleşecek olan davada başından itibaren skandallarla dolu bir soruşturma ve adli süreç yürütüldü.

Ailelerin adalet arayışı sürerken, ailelerin avukatları, yarın görülecek karar duruşmasına destek çağrısı yaptı.

'Sorumluların yargılanması için yapılan tüm başvurular engellenmektedir'

Birgüin gazetesinin haberine göre yakınları kaybeden ailelerin avukatlarından Emre Erdal, karar duruşmasına ilişkin şunları söyledi:

“4 sanıkla başlayan ve üstü kapatılmak istenen katliamda ailelerin kararlı mücadelesi ile konunun üstü 4 sanıkla kapatılamamış ve TCDD 1. Bölge müdür ve yöneticilerini kapsayacak şekilde 9 sanık daha yargılamaya eklenmişti. Gelinen aşamada tüm sorumlular ve kaza sebepleri ortaya çıkmasına rağmen dava TCDD genel müdürlüğü seviyesine çıkarılmamakta ve mahkemece bu tutumda ısrar edilmektedir. Sorumluların yargılanması için yapılan tüm başvurular yargı tarafından engellenmektedir.”

Üst düzey sorumlulara ‘dokunulmazlık zırhı’ giydirildiğini söyleyen Erdal, adil yargılama talep ederek şöyle devam etti:

“Mevcut sanıkları bir gün dahi görevden almayan, yol bekçilerini kaldırıp yeni personel alımı yapmayan, alt yapıyı yenilemeyerek sadece açılış yapmak için üst yapıyla oynayanlar, hava durumunu takip etmeyip, tadilat isteyen yerler için ihale açmayanlar, açılmış ihaleleri iptal edenler, gizli salonlarda suçu üstlenin biz size en iyi avukatları tutarız diye toplantı yapanlar, İsa Apaydın başta olmak üzere dönemin genel müdürlük koltuklarını işgal edenler, dosya kapsamına göre sorumlulukları tespit edilmesine rağmen yargılanmıyorlar. Üzerinde bu kadar şüphe bulunan dönemin genel müdürü İsa Apaydın özel şirketiyle TCDD’den ihale alıp geçimini sürdürmeye devam ediyor. Savcılık verdiği mütalaa ile sanıklar Mümin Karasu, Turgut Kurt ve Özkan Polat’ın tutuklanmasını talep etmesine rağmen mahkemece tutuklama kararı verilmemiştir. Yargılamanın sürünceme de kalmaması için herkesi duruşmaya çağırıyoruz.”

corlu-tren-katliami-davasi-oncesinde-aileler-mahkeme-onune-kadar-yurudu.jpg

Ne olmuştu?

Edirne'nin Uzunköprü ilçesinden İstanbul Halkalı'ya gitmek üzere hareket eden, 362 yolcu ve 6 personelin bulunduğu yolcu treni, 8 Temmuz 2018'de Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi Sarılar Mahallesi yakınlarında raydan çıkarak, devrildi. Kazada 7'si çocuk 25 kişi yaşamını yitirdi, 328 kişi de yaralandı.

Çorlu 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olmak' suçundan açılan davada sanıklar hakkında 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapis talep edildi. Dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda TCDD birimleri kusurlu bulundu.

Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca kazanın yaşanmasında kusurlu bulunan TCDD 1'inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14'üncü Demiryolu Bakım Müdürlüğü'nde müdür olarak görev yapan Turgut Kurt, Çerkezköy Yol Bakım Şefliği'nde çalışan Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Yol Bakım Şefliği'nde Hat Bakım ve Onarım Memuru Celaleddin Çabuk ile TCDD bünyesinde çalışan ve mayıs ayındaki yıllık umumi muayene raporunda imzası bulunan Köprüler Şefi Çetin Yıldırım hakkında 'taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olmak suçundan 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapis istemiyle Çorlu 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.
Kazada yaralanan, Zeynep Aydıncı, Sinem Topçu ve Yeliz Karakaş'a, bilirkişi raporu ile kusurlu bulunan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından toplam 1 milyon 471 bin TL tazminat ödendi. Avukatları eşliğinde tazminat bedelini teslim alan Zeynep Aydıncı ile Sinep Topçu davadan çekilirken, Yeliz Karakaş da davadan vazgeçti.

Gündem