Cumartesi Anneleri’ne Galatasaray’da engel: 47 kişi gözaltına alındı

Cumartesi Anneleri’ne Galatasaray’da engel: 47 kişi gözaltına alındı
Gözaltında alınırken polislere tepki gösteren Hanife Yıldız, “Benim çocuğumun fotoğrafını nasıl yırtabiliyorlar. Elimdeki karanfili nasıl yere atabilir. Benim çocuğumu kaybettiniz, ben çocuğumun hakkını istiyorum” dedi.

Gözaltında kaybedilen yakınları için adalet arayışını sürdüren Cumartesi Anneleri/İnsanları, Galatasaray Meydanı’ndaki 957. hafta buluşmasında da engellendi, 47 kişi gözaltına alındı.

Anayasa Mahkemesi’nin, Galatasaray Meydanı’ndaki oturma eyleminin yasaklanmasını “ihlal” sayan kararının ardından kayıp yakınları, 16. kez Galatasaray Meydanı’na çıkmak istedi.

Ancak meydana gelir gelmez polis ablukasına alınan Cumartesi Anneleri’ne, Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından eylemin yasaklandığı bilgisi verildi.

“Bir kaymakam AYM’nin üstünde değildir”

Engellemeye tepki gösteren İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, “Biz AYM kararının geçerli olduğunu düşünüyoruz. En üst mahkeme çünkü. Bir kaymakam AYM’nin üstünde değildir. Yani bir hukuk devletiyse eğer böyle bir karar alamaz. Biz sadece hukuka uyulsun istiyoruz” dedi.

“Ben senden aldığınız evladımı istiyorum”

Gözaltında kaybedilen Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız, kendilerini engelleyen polise, “Benim çocuğumun fotoğrafını nasıl yırtabiliyorlar. Birbirimizin haklarına saygı göstermek zorundayız. Elimdeki karanfili nasıl yere atabilir. Benim anneliğime saygı göstereceksiniz. Benim çocuğumu kaybettiniz, ben çocuğumun hakkını istiyorum. Sen benden ne istiyorsun. Ben senden aldığınız evladımı istiyorum, sen benden ne istiyorsun. Bir tek canım var canımı alacaksan al” şeklinde tepki gösterdi.

47 kişi gözaltına alındı

Basın mensuplarının görüntü alması da engellenirken, Cumartesi Anneleri/İnsanları’ndan 47 kişi kelepçelenerek gözaltına alındı.

Gözaltına alınan kayıp yakınları ve insan hakları savunucularının isimleri şöyle: Hanife Yıldız, İkbal Eren, Besna Tosun, Maside Ocak, Ayşe Gülen Eyi, Mikail Kırbayır, İrfan Bilgin, Ali Tosun, Hüseyin Ocak, Eren Keskin, Gülseren Yoleri, Ümit Efe, Hüseyin Küçükbalaban, Sevinç Koçak, Leman Yurtsever, Meriç Eyüboğlu, Aslı Takanay, Gülendam Özdemir, İsmail Yücel, Cüneyt Yılmaz, Fırat Akdeniz, Taylan Bekin, Sema Barbaros, Ahmet Ergin, Zeynep Çelik, Ömer Kavran, Deniz Aytaç, Güliz Sağlam, Feride Eralp, Rojda Aksoy, N. Evrim Şerifoğlu, Evrim Gürenin, Aysun Çegar, Songül Sakin Öncel, Şevval Bülent Durmagit, Asel Bayram, Ezgi Karakuş, Dilek Başalan, Aylin Karakaş, Selin Top, Atike Eski, Esmanur Yıldız, Davud Arslan, Ekinsu Devrim Danış, Hünkar Yurtsever, Arat Dink, Hatice Onaran.

Milletvekili Bayhan polis ablukasında

iskender-bayhan.jpeg

Öte yandan, Cumartesi Anneleri’ne destek açıklaması yapmak isteyen Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan da polis ablukasına alındı.

Bayhan, “28 yıldır Cumartesi Anneleri bu ülkede işlenmiş siyasi cinayetlerin, faili meçhullerin hesabının sorulması için mücadele ediyor ve aydınlık bir Türkiye için adalet istiyorlar ve 28 yıldır onlar bu mücadelenin, Türkiye’nin karanlık yüzüne karşı aydınlık yüzünün sembolü oldular. Onun temsilcisi oldular” dedi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve İstanbul Valisi Davut Gül’ü işaret eden Bayhan, “Onlar da Anayasa Mahkemesinin kararını ayaklar altına alan baskıcı, faşizan politikaları uygulayan bürokratlar olarak tarihe geçmişlerdir. Onları da kınıyorum. Bu mücadele devam edecek. Karanlıklar aydınlanana kadar halkın temsilcisi olmaya devam edeceğiz” dedi. (Kısa Dalga)

Gündem