Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum: HDP'nin kapatılması beklenen bir durum

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum: HDP'nin kapatılması beklenen bir durum
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) HDP'nin kapatılmasına karar vermesinin beklenen bir durum olduğunu söyledi.

Seçimlere kısa bir süre kalan HDP'ye kapatma davası devam ederken, partinin Hazin yardımı bulunan hesaplarına bloke konmuştu.

Habertürk'e konuşan Uçum, bloke kararının 'uygun görüldüğü' için verildiğini, bir ay sonra tekrar değerlendirileceğin, bu tedbiri isabetli bulduğunu ifade etti.

Uçum, muhtemel kamu zararından söz ederken, bu tedbirin eleştirilebilecek bir şey olmadığını savundu.

Başdanışman, "Yargı kararları üzerinden siyaset süreçlerinin analiz edilmesi tabii ki yapılabilir ancak siyasetin yükünü sakın ola yargının üzerine yüklemeyelim" dedi.

'540 milyon lira kasaya gidecekti'

Uçum sözlerini şöyle sürdürdü: "Zühdü Aslan'ı yaklaşık 4 sene önce bir arkadaşımla makamında nezaket ziyaret etmiştim. 4 senedir kendisini hiç görmedim. Yürütme diyelim ki AYM'nin kapatma davasıyla ilgili sürece müdahil olmak istiyorsa bizim hukuk sistemimizde imkan var. Yürütme istese AYM'ye bir dilekçeyle başvurur. Bütçeyi Meclis yapıyor, yürütmeye veriyor. Davaya müdahil olabilir. Yürütmenin böyle bir hukuki imkanı varken niye başka türlü, yemekte görüşme yapılsın. Yürütme sonuçta AYM davalarına müdahil olduğu için bu tür işlere tevessül etmez. 540 milyon lira para, tedbir kararı alınmasıydı kasaya girecekti. AYM'nin böyle bir tedbiri alması hukuka uygundur, diyorum. 30 gün sonra verilecek savunmalardan sonra ölçüyü aşan tedbir olursa zaten kaldıracak."

Uçum, HDP'yi 'terör vesayetinde altındaki bir parti' olarak tanımlarken, "Bu ülkenin Meclis'i uzun süre terör vesayeti altında yapılan siyasete katlanamaz" ifadesini kullandı.

'Kapatılması beklenebilir'

Uçum şunları kaydetti: "Böyle bir kapatma davası açıldı. AYM normlara göre değerlendirme yaparsa kapatma davası beklenebilir bir şeydir. Terör örgütüyle sıkı ilişki içinde olduğunu iddia edilen bir parti. İspanya'da Batasuna, terör örgütünü kınamadı diye kapatıldı. Dosya içeriğinde birçok belgenin olduğu söyleniyor. Başsavcılıktan belge istendiği söyleniyor. Böyle bakılırsa Anayasa hukukuna ve siyasi partiler kanuna göre bakıldığında kapatılması beklenen bir durumdur." (Kısa Dalga)

Politika