Danimarka'da Kuran yakmak yasaklandı

Danimarka'da Kuran yakmak yasaklandı
Danimarka, dini metinlere “uygunsuz bir şekilde muamele etmeyi” yasaklayan yasa çıkarttı. Son yıllarda Danimarka’da Kuran yakılması, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkelerle ilişkilerinde gerilime yol açmıştı.

Danimarka Parlamentosu, dini metinlere “uygunsuz bir şekilde muamele etmeyi” yasaklayan bir yasayı kabul etti. Kuran yasası olarak bilinen yasa, 77’ye karşı 94 oyla geçti. Yasayı çiğneyenlere para cezası veya iki yıla kadar hapis verilebilecek.

Yasaya karşı çıkan Danimarka Demokratları’nın lideri Inger Stojberg ise Reuters ajansının aktardığına göre “Tarih bizi bunun için yargılayacak. İfade özgürlüğünü kendi isteğimizle kısıtlamamız veya dışardan gelen baskıyla kısıtlamamız arasında önemli bir fark var” dedi.

Ülkedeki merkez sağ koalisyon hükümetinin lideri Mette Frederiksen ise dini eleştirme özgürlüğünün sürdüğünü, bu yasanın ifade özgürlüğüne etkisinin son derece az olacağını söyledi.

İslam karşıtı ve aşırı milliyetçi "Danske Patrioter (Danimarkalı Vatanseverler)" isimli grubun üyeleri, Türkiye, Irak, Mısır, Suudi Arabistan ve İran'ın Kopenhag büyükelçilikleri önünde Kur'an-ı Kerim yakmıştıGrup, İslam karşıtı pankart açtı ve sloganlar atmıştı.

Ocak ayında ise, Danimarka’daki Stram Kurs (Sıkı Yön Partisi) Partisinin Lideri aşırı sağcı Rasmus Paludan, İsveç polisinden aldığı iznin ardından Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim yakmıştı. Bu olay ülkeler Müslüman ülkelerle Kopenhag arasında gerilime neden olmuştu. (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Dünya