Dark web tartışması: Oylar sayılırken Kılıçdaroğlu'nun "adam kazandı" dediği video bir dolaşabilir mesela. İnanma!

Dark web tartışması: Oylar sayılırken Kılıçdaroğlu'nun "adam kazandı" dediği video bir dolaşabilir mesela. İnanma!
Akademisyen Cem Say, 'derin internet' tartışmalarına ilişkin "Diyelim sandık görevlisisin. Tam oylar sayılırken ortalıkta Kılıçdaroğlu'nun "adam kazandı" dediği bir video dolaşmaya başlayabilir mesela. İnanma. O gece böyle şeyler olabilir. Tutanağı usulüne göre alıp teslim edene kadar robot gibi ol, algoritmandan şaşma. Sabaha bahar gelir" paylaşımı yaptı.

Seçime çok az süre kala derin internet ve manipülasyon tartışmaları başladı. Kılıçdaroğlu, seçime günler kalan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada ‘Dark web’ uyarısı yaptı ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun için "Cambridge Analytica'cılık oynamak kapasitenizi aşar" dedi. Fahrettin Altun da Kılıçdaroğlu'na "Neyin önünü almaya çalıştığınızı çok iyi biliyoruz" yanıtı verdi.


Peki bu tartışmada adı geçen Cambridge Analytica skandalı nedir? h Londra merkezli Cambridge Analytica adlı veri analiz şirketinin, yaklaşık 90 milyon kullanıcının verilerini sosyal medya hesaplarından izinsiz topladığı ortaya çıkmıştı.

Bu verilerin ABD ve İngiltere'de seçimleri etkilemek için usulsüz kullandığı belirlenmişti. Kişisel verileri istismar eden şirketin 5 yıl önce, 2 Mayıs 2018'de faaliyetlerine son verdi. Şirketin, ABD'de Donald Trump'ın başkan seçilmesinde ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkma (Brexit) süreçlerinde, seçmen davranışları üzerinde etkili olduğu düşünülüyor.


Yapay zeka uzmanı akademisyen Cem Say, Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları ile başlayan Dark web tartışmalarının arka planını sosyal medya hesabından yazdı. Say, şunlanı söyledi:

"Dark web, Cambridge Analytica, yapay zekâ, vs.: 15 Mayıs sabahına dek internette bir kişinin (örn. Kılıçdaroğlu'nun) tuhaf bir şey yaptığını veya söylediğini "gözünüzle gördüğünüz" hiçbir "haber"e (doğrudan o kişi TV'ye çıkıp "evet, ben böyle yaptım, dedim" demedikçe) inanmayın.

Diyelim sandık görevlisisin. Tam oylar sayılırken ortalıkta Kılıçdaroğlu'nun "adam kazandı" dediği bir video dolaşmaya başlayabilir mesela. İnanma. O gece böyle şeyler olabilir. Tutanağı usulüne göre alıp teslim edene kadar robot gibi ol, algoritmandan şaşma. Sabaha bahar gelir." (Kısa Dalga)

ekran-resmi-2023-05-03-06-23-20.png

Gündem