DEM Parti'den Iğdır itirazı: İki ismin adaylığı reddedilmişti

DEM Parti'den Iğdır itirazı: İki ismin adaylığı reddedilmişti
DEM Parti, Iğdır'da adaylık başvuruları İlçe Seçim Kurulu tarafından reddedilen iki eş başkan adayı için İl Seçim Kurulu’na itiraz başvurusunda bulundu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Iğdır İl Örgütü, İlçe Seçim Kurulu’nun Iğdır Belediye Eş Başkan adayı Mehmet Nuri Güneş ve merkeze bağlı Hoşhaber Eşbaşkan Adayı Emine Yöndem Kartal ve İl Meclis üyelerinin başvurularını reddetmesi üzerine İl Seçim Kurulu’na başvurdu. DEM Parti avukatları ve partililer, bulundukları Söğütlü Mahallesi seçim bürosundan yürüyüşle Adliye ek binasına gitti. Avukatlar, daha sonra içeriye girerek, itiraz başvurusunda bulundu.

"YSK takvimine göre hareket edilmedi"

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, itiraz dilekçesinde YSK’nin açıkladığı takvime göre hareket etmediğine dair ifadelere yer verildi. İtiraz dilekçesinde, geçici adaylık başvurusunun incelenmesinin son günü 24 Şubat olduğu ancak bu tarihe kadar başvurularının değerlendirilmeye alınmadığı ve son günden üç gün sonra redde kararı verildiği ve sadece bu nedenden ötürü kararın usul yönünden de hukuka aykırı olduğu belirtildi.

"YSK'nın kendi kararına aykırıdır"

Bu kararla “memnu hakların iadesi” müessesesinin tamamen anlamını yitirdiği belirtilen dilekçede, “Bu karar YSK'nın daha önceki seçimlerde ve bu dönem de diğer partilerin adaylarında uyguladığı kendi kararlarına da aykırıdır” denildi.

Daha önce “katalog suçlar” iddiası ile ceza verilen kişilerin siyasi faaliyet ve bazı haklardan yoksun bırakıldığı ancak daha sonra yapılan yeni düzenlemeler ile “memnu hakları iadesi” düzenlenmesinin eklendiği ve mahkeme kararı ile bu hakların tekrardan teslim edildiği paylaşılan dilekçede aynı zamanda YSK’nin bir kişinin ömür boyunca haklarından yoksun bırakılamayacağına dair verdiği kararlara işaret edildi. Dilekçede, adayların bu konuda aldığı evraklara da yer verildi.

Dilekçede, adaylık önünde herhangi bir engellin bulunmadığı belirtilerek, itiraz başvurusunun kabul edilmesi istendi. (Kısa Dalga)

Gündem