Kuzu etin kilosuna yine zam: 680 liraya kadar çıktı

Kuzu etin kilosuna yine zam:  680 liraya kadar çıktı
Et tüketimi fahiş zamlardan dolayı geriye gidiyor. Son 15 günde gelen 45 liralık zamla kuzu karkasın kilogram fiyatı yüzde 245 liradan 290 liraya yükseldi. Et tüketimimin ise yılbaşından bu yana yüzde 40 oranında azaldığı belirtildi.

İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, kasaplarda kuzu etin kilogram fiyatının ise kalitesi ve yağ durumuna göre değişmekle beraber, 590 ila 680 lira arasında satılacağını söyledi.

Dünya Gazetesi'nin haberine göre, sadece dün kuzu karkas etine 25 lira zam yapıldığına dikkat çeken Tüfekçi, kuzu etinin kilosuna 15 günde 45 lira zam geldiğini anlattı.

Tüfekçi şöyle dedi: “Şu anda bölgelere göre değişmekle beraber kuzu karkasın fiyatı; Batı illerinde 295 lira, Doğu illerinde ise 285 lira civarında. Toptan et satışı yapan tüccarların konuşmalarına göre de bu hafta bir zam daha bekleniyor. Dana etin fiyatı ise şu an stabil, bir zam yok. Dana etin karkas kilogram fiyatı bölgeden bölgeye değişmekle beraber ortalama olarak 240 lira ile 255 lira arasında.”

Tüketim yüzde 40 azaldı

Et tüketiminin ise her yıl gerilediğine vurgu yapan Aydın Tüfekçi, takip ettiği bir müşterisinin geçen yıl 8 bin 500 liralık alım yaptığını, bu yıl ise aynı müşterinin bugüne kadar 9 bin liralık et aldığını ifade etti. Müşterinin ete ayırdığı bütçesinin hemen hemen aynı olmasına rağmen geçen seneye göre et fiyatlarının yüzde 120 gibi bir fiyat artışının yaşandığını bildiren Tüfekçi, “Müşterinin geçen yıl aldığı et miktarı ile bu arasında yarı yarıdan fazla azalma var. Müşteri alımda kilosunu düşürmüş. Ete verdiği para aynı ama tükettiği miktar düştü. Öte yandan satış kilogramları da düştü. Yılbaşından bu yana kilogram olarak yüzde 40’a yakın satış kaybımız var” şeklinde konuştu. (Kısa Dalga)

Ekonomi