Deprem Uzmanı Şükrü Ersoy: Hasarlı binalardan uzak durun

Deprem Uzmanı Şükrü Ersoy: Hasarlı binalardan uzak durun
Prof. Dr. Jeolog Şükrü Ersoy, Malatya depremi hakkındaki uyarılarında artçıların süreceğini kaydederken bölgedeki insanların hasarlı binalardan uzak durması gerektiğini ifade etti.

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, CNN TÜRK canlı yayınında Büşra Arslantaş'a 5.2'lik depremi değerlendirdi. Ersoy'un açıklamaları şöyle:

"Malatya ve çevresinde 4'ü geçen depremler vatandaşları çok tedirgin ediyor, biliyorum. Bunlar 4 değil 5'in üzerine çıkan depremler olduğu için en az 30 tane 4 büyüklüğünde deprem olmuş kadar hissediyorlar. Dolayısıyla bu depremin de ne olduğuna bakacak olursak Doğu Anadolu Fayı'nın üzerine düştüğü için bunu artçı olarak kabul edebiliriz."

"Ama Malatya ve çevresi enteresan bir yer. Çünkü hemen kuzeyinde de bazı faylar var ki; Doğu Anadolu Fayı'ın dışındaki faylar. Bu bölgede çok sayıda deprem oluyor. Ama dikkat çekici olan şudur ki; 5'i geçen pek çok deprem var burada. O bakımdan hakikaten izlenmesi gereken önemli yerlerden bir tanesi. Ama bu depremin Doğu Anadolu Fayı üstüne düşmesi nedeniyle merkez üssü, bunun bir artçı deprem olduğunu kabul edebiliriz."

Bölge halkını uyardı

"Elbette 5.2'den sonra da birkaç tane daha da küçülerek depremler devam edebilir. 4 büyüklüğünde 3.5 büyüklüğünde depremler olabilir. Özellikle hasarlı binalardan çok uzak durmak gerekiyor. Çünkü zaten hasarlı olduğu için bu büyüklükteki depremde bile yıkılması ya da hasarlı hale gelmesi mümkün olabilir. Bu bakımdan çok dikkat etmek gerekiyor. Daha deprem sürecini bitirmedik. Artçı depremlerin devam edebileceği uzun bir dönem var." (Kısa Dalga)

Gündem