Didem bulundu, soru işaretleri sürüyor: Anneye, Didem’i istismar ettiği ileri sürülen polis haber verdi

Didem bulundu, soru işaretleri sürüyor: Anneye, Didem’i istismar ettiği ileri sürülen polis haber verdi
Didem’in hikayesi kamuoyunda geniş yankı buldu. Kamuoyunun yanıtını öğrenmesi gereken sorular: “Devletin resmi aracından inip kaçtığı sırada Didem’in üzerinde para ve cep telefonu yoktu. Didemle kim ya da kimler nerede ve nasıl bağlantı kurdu? Didem, Manisa’da nerede bulundu? Didem’i İzmir Çiğli’den Manisa’ya kim ya da kimler götürdü? Didem kaybolduğu 2 Aralık tarihinden sonra aradan geçen 14 gün boyunca Manisa’da nerede tutuldu?”

Hale GÖNÜLTAŞ

Devlet koruması altındayken İzmir Çiğli’de kaybolan 14 yaşındaki Didem dün gece saatlerinde Manisa İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube ekipleri tarafından Manisa’da bulundu. Güvenlik güçleri, Didem’i Manisa’da nerede bulduklarına dair bilgi vermekten kaçındı. Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı Didem’in devlet denetimindeyken kaybolması ve devlet denetimindeyken Manisa’da pavyonda istismar edilmesine dair soruşturma başlattı.

Didem’in devlet koruması altındayken yaşadıkları ve kaybolmasına giden süreci “Bir çocuğun karartılan hayatı” başlığı ile kamuoyuna duyurduk. Haberin ikinci bölümünde, Manisa’da çocuk yurtlarında kalan kız çocuklarının maddeye alıştırıldığı, çocukların pavyonlarda istismar edilmesini gündeme getirdik. Didem’in hikayesi, devlet korumasındayken kaybolması ve Manisa’da yaşananlar kamuoyunun tepkisini çekti.

NEDEN ANNEYİ POLİS E. ARADI?

Didem’in hikayesi kamuoyunda geniş yankı buldu. İçişleri Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı devreye girdi. Manisa Valisi, Manisa İl Emniyet Müdürü ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü’nü makamına çağırarak bilgi aldı. Didem dün akşam saatlerinde Manisa’da bulundu. Didem’in bulunduğu haberini annesi Hümeyra Hanım’a Manisa Çocuk Şube’de görevli polis memuru E. arayarak bilgi verdi. Polis E., haberimizin ikinci bölümünde dikkat çeken isimlerden biriydi. Didem, annesi Hümeyra Hanım’a Manisa’da yurttan kaçtığında kaldığı Mira takma adıyla bilinen bir kadının evinde kaldığında polis E.’nin de geldiğini anlatırken “Kızım, bana ‘Polis E. abi eve geldiğinde ben kucağına oturuyordum. Saçlarımdan kendine bıyık yapıyordu. Birlikte cigara (esrar) içiyorduk” dediğini de aktarmıştı. Didem Manisa Çocuk Şube’ye getirildikten sonra annesi ile telefonda görüştürüldü. Hümeyra Hanım, “Kızıma, kızım seni Manisa’ya kim götürdü? Nerede kaldın?” diye sorduğunu, kızının ise “anne boş ver” demekle yetindiğini söyledi.

DİDEM AKŞAM SAATLERİNDE BULUNDU

Didem’in bulunmasının ardından Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı da Didem’in devlet korumasındayken kaybolmasına ilişkin soruşturma başlattı. Didem, dün gece sağlık kontrolünden geçirilmek üzere hastaneye götürüldü. Kamuoyunun yanıtını öğrenmesi gereken sorular: “Devletin resmi aracından inip kaçtığı sırada Didem’in üzerinde para ve cep telefonu yoktu. Didemle kim ya da kimler nerede ve nasıl bağlantı kurdu? Didem, Manisa’da nerede bulundu? Didem’i İzmir Çiğli’den Manisa’ya kim ya da kimler götürdü? Didem kaybolduğu 2 Aralık tarihinden sonra aradan geçen 14 gün boyunca Manisa’da nerede tutuldu?”

DİDEM’İN KISA HİKAYESİ

Didem, 12 yaşındayken Kuşadası’nda iki kişinin cinsel istismarına uğradı. Saldırganlar, Söke İkinci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılamanın ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Didem, yaşadığı travmanın ardından intihar girişiminde bulundu. Geçen Şubat ayında da “güvenlik gerekçesiyle” devlet korumasına alınarak Manisa SHCEK Çocuk Yurdu’na yerleştirildi. Didem, Nisan ayında beraberinde üç kız arkadaşı ile eczaneye gitmek üzere izin aldı. Didem o gece yurda dönmedi. 1.5 ay boyunca Manisa’da polisin aramalarına karşın bulunamadı. Didem’in bir gün annesini araması ile Manisa’da polis ve eşraf tarafından Mira takma adıyla bilinen devlet memuru bir kadının evinde bulunduğunu ortaya çıktı. Anne, kızının aradığı numarayı tekrar aradı. Telefonu açan Mira isimli şahıs ile telefonda konuştu, Didem’i polise teslim etmesini istedi. Aksi takdirde polise bildireceğini söyledi. Mira ise annesine Didem’in özel fotoğraflarını gönderdi. Anne Hümeyra Manisa’ya giderek polis ile görüştü ve kızının Mira isimli şahsın evinde bulunduğu bildirdi. Didem, o gece polis tarafından sokakta bulundu.

Uyuşturucuya alıştırıldı, pavyonda çalıştırıldı

Didem, uyuşturucu maddeye alıştırılmıştı. Yurttan kaçmayı sürdürdü. Manisa’da sahte kimlikle pavyonlarda çalıştırıldı. Geçen Eylül ayında üç kişi bir araçla Didem’i Kuşadası’nda bir yere bırakıp annesine haber verdi. Didem, madde bağımlılığından dolayı yoksunluk çekiyordu. Önce Adnan Menderes Hastanesi’ne yatırıldı. Bir hafta sonra da Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne sevk edildi. Bağımlılık tedavisine başlandı. Didem’in tedavisi sürerken, Manisa Çocuk Esirgeme Kurumu, Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi yönetimi ile temasa geçerek, Didem’in naklinin İzmir Çiğli’de bulunan çocuk yuvasında yapıldığını bildirildi ve tedavisinin sonlandırılması istendi. Didem’in ayaktan tedavi için İzmir Çiğli’den Manisa’ya götürüleceği belirtildi. Hekimler ise tedavisi bitmeden taburcu edilmesinin çocuğun hem sağlığını hem de güvenliğini riske atacağını belirtti. Didem, Kasım ayının son haftası sosyal hizmet görevlileri tarafından bir araçla Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nden alınarak İzmir Çiğli Çocuk Yuvası’na götürüldü. Didem Çiğli Çocuk Yurdu’nda bir hafta kaldı. 2 Aralık Salı günü sabah saatlerinde psikiyatrist görüşmesi ve tetkikleri için sosyal hizmetlere ait resmi bir araçla, yanında bir görevliyle İzmir Çiğli’den Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne götürüldü. Mesai saati bitimine doğru Didem’in hekim görüşmesi ve tetkikleri tamamlandı. Didem’i taşıyan resmi araç İzmir Çiğli merkeze ulaştığında kırmızı ışıkta durdu. Didem kapıyı açıp, koşmaya başladı. İzmir Çiğli Çocuk Esirgeme Kurumu yetkilileri, 2 Aralık akşamı annesini arayarak “Didem’in kaybolduğu” bilgisini verdi.

Özel Haber