Dilan Yeşilgöz, siyaseti bırakacak olan Hollanda Başbakanı Rutte'den boşalacak koltuğa aday

Dilan Yeşilgöz, siyaseti bırakacak olan Hollanda Başbakanı Rutte'den boşalacak koltuğa aday
Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz, siyaseti bırakma kararı alan Başbakan Mark Rutte'nin ardından ülkenin en büyük partisi VVD’nin lideri olmak için adaylığını açıkladı.

Hollanda’da göç politikası konusunda yaşanan anlaşmazlık üzerine koalisyon hükümeti dağılmıştı. Muhafazakar Demokrasi için Halk Partisi’nden Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz, siyaseti bırakacağını açıklayan Başbakan Mark Rutte'den boşalacak koltuk için adaylığını açıkladı.

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre sığınmacı geçmişe sahip olan Yeşilgöz, Hollanda medyasına göre liberal sağ eğilimli Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD) adaylığı için en güçlü isim.

Dilan Yeşilgöz’ün düşen hükümetin en büyük partisi VVD’nin lideri seçilmesi durumunda, Hollanda’nın ilk kadın ve göçmen kökenli başbakanı olma yolu da açılacak.

Yaklaşık 13 yıldır başbakanlık koltuğunda oturan Mark Rutte, bu hafta başında siyaseti bırakma kararı aldığını belirterek, Kasım ayında yapılması beklenen erken seçimde VVD’nin başında olmayacağını açıkladı. (Kısa Dalga)

Dünya