Dink ailesinin avukatı: Ogün Samast'ın yeni iddianamesi zamanaşımı kapsamında

Dink ailesinin avukatı: Ogün Samast'ın yeni iddianamesi zamanaşımı kapsamında
Av. Hülya Deveci, iddianamenin TCK 314/2 maddesindeki suçlamayı öngördüğünü, bu maddenin olağanüstü dava zamanaşımının 22,5 yıl olduğunu belirterek, Samast suç işlendiği sırada 18 yaşından küçük olduğu için bu sürenin 3/2'sinin uygulanacağını ve bu durumda 19 Ocak 2022'de zamanaşımının dolduğunu ifade etti.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katili Ogün Samast hakkında, büyük tepki toplayan tahliyesinin ardından yeni bir iddianame hazırlandığı açıklandı. Ancak Dink ailesinin avukatlarından Hülya Deveci, iddianamenin “zamanaşımı kapsamında” olduğunu belirtti.

Hrant Dink cinayetinin tetikçisi Ogün Samast, cezasının 16 yıl 10 aylık bölümünü doldurmasının ardından 15 Kasım’da tahliye edilmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ogün Samast hakkında yeni bir iddianame hazırladı. İddianamede Samast hakkında “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçundan 7 yıl 6 aydan 12 yıla kadar hapis cezası istendi.

Ogün Samast hakkında "FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyesi olduğuna ilişkin somut delil elde edilemediği" ifade edilen iddianamede, Samast hakkında ele geçirilen bir kısım delillerin örgütün yönetici ve üyeleriyle belli bir irtibatının olduğunu; bu irtibatla, şüpheliler Tuncay Uzundal, Zeynel Abidin Yavuz, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender'le birlikte Samast'ın Dink cinayetini işlerken ve sonrasında, örgütün çıkar ve amaçları doğrultusunda hareket ettiğini ortaya koyduğu anlatıldı.

Agos Gazetesi’nin haberine göre, Dink ailesi avukatlarından Hülya Deveci iddianamenin TCK 314/2 maddesindeki suçlamayı öngördüğünü, bu maddenin olağanüstü dava zamanaşımının 22,5 yıl olduğunu hatırlattı.

Deveci, suç işlendiği sırada Samast 18 yaşından küçük olduğundan bu sürenin 3/2'sinin uygulanacağını, bu durumda da 19 Ocak 2022'de zamanaşımının dolduğunu ifade etti.

Ogün Samast, cinayeti işlediğinde yaşı 18’den küçük olduğu için 'tasarlayarak adam öldürmek' ve 'ruhsatsız silah bulundurmak' suçlarından toplam 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. İnfaz yasasına göre Samast bu cezanın 3/2'lik bölümünü yatacaktı.

Bu durumda Samast daha önce tahliye edilecekti. Ancak 2020 yılında cezaevinde gardiyanlara saldırdığı gerekçesiyle 4 yıl ek ceza almıştı. Samast, böylece bu ek cezanın tamamını yatmadan tahliye edildi.

Öte yandan Samast için Yargıtay'da bekleyen bir dosya daha bulunuyordu. Ogün Samast örgüt üyeliğinden hüküm giymemişti.

Dink ailesi avukatları, 2013 yılında karara bu yönden itiraz etmişti. Yargıtay da kararı bozdu ve 'örgüt üyeliği' suçlaması getirilmesini talep etti. Sonrasında yerel mahkeme, Samast'a örgüt üyeliği cezası da verdi. Ancak bu, basit üyeliği tarif eden 220. madde kapsamında oldu. Yargıtay da bu hükmü zamanaşımı kapsamında değerlendirdi. Böylece Samast örgüt üyeliğinden ek bir ceza almadı.

Dink Ailesi avukatları ise hükmün 'silahlı terör örgütü üyeliği' ve 'Anayasa'yı zorla değiştirme' maddelerine göre, yani 314. maddeye göre verilmesini talep etmişti. Eğer Samast 2020 yılı öncesinde bu maddeden kesin olarak hüküm giyseydi, daha uzun süre cezaevinde kalacaktı. (Kısa Dalga)

Gündem