Van Gölü'nde otel protestosu: Kıyıyı ihlal ediyor

Van Gölü'nde otel protestosu: Kıyıyı ihlal ediyor
Van'da Emek ve Demokrasi Platformu, dolgu yaparak Van Gölü'nde kıyıyı ihlal eden Merit Otel'i protesto etti. Protestocular otelin dolgu işlerinin kaçak olduğunu savundu.

Merit Otel, kıyı şeridine dolgu yaparak Van Gölü kıyılarını ihlal etti.

DEM Partili milletvekilleri tarafından Meclis gündemine, Türk Mimar ve Mühendis Odaları (TMMOB) tarafından yargıya taşınan ardından, sosyal medyada #vangölünedokunma etiketi ile kampanya başlatılan olay bugün Van Emek ve Demokrasi Platformu tarafından protesto edildi.

Açıklamaya TMMOB, KESK, Van Çevre Derneği, Eğitim Sen, İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, DEM Parti il ve ilçe yöneticileri, yerine kayyım atanan seçilmiş Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Mustafa Avcı ve Van halkı katıldı. Eylemde, "Van Gölü tüm canlılarındır, talana ve ranta açılmasına hayır" yazılı pankart açıldı.

"Kıyı Kanunu ihlal ediliyor"

Artı Gerçek haberine göre, ortak açıklamayı okuyan avukat Jiyan Özkaplan, söz konusu otelin kıyı ihlali yaptığını ifade etti. Kıyı Kanununa ve ilgili yönetmeliklere dikkat çeken Özkaplan, kıyıların herkesin kullanımına açık olduğunu, kıyılarda duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamayacağını, kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapılamayacağını, kum, çakıl alınamayacağını, kıyılara moloz, toprak, cüruf, çöp gibi kirletici atıklar dökülemeyeceğini kaydetti.

Bu bağlamda Merit Otel tarafında Van Gölü kıyısına yapılan dolgu ve başlatılan inşaatın hukuksuz olduğuna dikkat çeken Özkaplan, şunları söyledi:

"Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Yasasının bile çiğnendiğini Merit Otel ve Edremit Aqua Park gibi yapıların inşasında görmekteyiz. Anayasanın 56. maddesi 'Herkes (tüm canlılar) sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir' hükmünü içermektedir. Biz vatandaşlar ve sorumluluk duyan sivil toplum örgütleri olarak hukuksuz ve ruhsatsız yapılaşmaya karşı buradayız."

"Yargı süreci başlattık"

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şube Başkanı Mihail Atik ise ilgili kurumlara yazı göndermelerine rağmen inşaatın hala durdurulmadığını dile getirdi. Atik, "Kurumlar bununla baş edemeyince biz sorumluluk aldık ve yargı süreci başlattık. Süreç devam ediyor ancak hâlâ çalışmanın sürmesi düşündürücü. Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulunduk. Gerek Kıyı Koruma Kanunu gerekse İmar Uygulama Planlarının ihlal edildiğini belirttik. Umarım bir an evvel çalışmalar son bulur. İşlem yapılmazsa ilgili kamu kurumlarıyla beraber yasa uygulayıcıları da bu suçun ortağı olacaktır." dedi. (Kısa Dalga)

İlgili Haberler
Yaşam