Aktivistler yürüdü: Önlem alınmazsa 5 yıl sonra Arin Gölü kalmayacak

Aktivistler yürüdü: Önlem alınmazsa 5 yıl sonra Arin Gölü kalmayacak
Van Gölü Aktivistleri, küresel iklim felaketi nedeniyle son birkaç yıldır kurumaya yüz tutan Arin Gölü için yürüdü. Aktivistler, önlem alınmazsa Arin Gölünün 5 yıla kalmaz tamamen kuruyacağını ifade etti.

Van Gölü Aktivistleri Derneği üyesi 26 aktivist, Arin Gölündeki kurumaya dikkat çekmek için, Arin Köyünden başlayıp Aydınlar Köyüne kadar 15 kilometre yürüdü.

"5 yıl sonra yok olur"

Etkinlikle ilgili bilgi veren Van Gölü Aktivistleri Spor Kulübü Başkanı Cemal Yıldırım, "Bölgeye düzenlediğimiz keşif gezilerinde gördüğümüz üzere iki yılda gölde 100 metrenin üzerinde çekilme gözlemledik. Acil önlem alınmaz ise 5 yıl sonra Arin Gölü diye bir gölümüz kalmayacak." dedi.

Kuşların yumurtlama döneminde tercih ettiği rotalardan biri

Arin Gölünün, ülkedeki önemli kuş rotalarından biri olduğunu ve kuşların yumurtlama döneminde burayı tercih ettiğini belirten Yıldırım, gölün yok olmasının sadece su varlığı değil, kuş popülasyonu açısından da önemli bir ekolojik tehdit oluşturacağını dikkat çekti.

"Su kuyuları tehdit ediyor"

Öte yandan, göl çevresinde sayıları tehdit oluşturacak düzeye varan şekilde su kuyularının açıldığının da altını çizen Yıldırım, acil önlem alınmazsa bu bölgede de obruk oluşumlarına rastlanacağını ifade etti. Yıldırım şunları söyledi:

"Geçen yıl Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi bilim insanları bir panelde, Van Gölü havzasında 6 bin kuyu açıldığını tespit ettiklerini söyledi. Bu, su kullanımının ne kadar korkunç boyutta olduğunun göstergesi. Konya'yı göz önünde bulundurursak burada da yakın zamanda obruklar oluşacağını söylemek mümkün. Dip suyu bir depodur ve insanların bunu depo olarak kullanması gerekir, gelişigüzel kullanmaması lazım. Kuyularla suyu çektikçe Van Gölü suyu kuyulara süzülüyor. Dolayısıyla bununla da ilgili bir politika olması lazım. Ama normal işleyişe baktığınızda kuyuların açılması teşvik ediliyor."

"Acil tedbir şart"

Acil tedbir alınmaz ise Arin Gölü'nün tamamen kuruyacağını vurgulayan Yıldırım, önerdikleri çözümleri şöyle sıraladı:

"Van Gölü havzası acilen ağaçlandırılmalı, burası yöre olarak ceviz yetiştiriciliğine çok uygundur. Adilcevaz cevizlerinin kalitesi bilinir, bu şekilde ayrıca ceviz de ithal etmemiş oluruz, hem istihdam sağlanmış olur hem de ekolojik tehdit engellenmiş olur. Ayrıca vahşi sulamanın önüne geçilmeli, çiftçilerin çok su tüketen ürünler yerine daha az su tüketen ürünlere yönelmesi teşvik edilmeli, sulama için sondajlara kısıtlama getirilmeli ve denetlenmeli, vahşi sulama konusunda bilgilendirme çalışmaları yapılmalı."

Yıldırım, "Bizler doğa severler olarak buralarda yürüyüşler düzenlediğimizde mutlu olmak istiyoruz. Ancak son dönemlerde yaptığımız yürüyüşlerde gördüğümüz manzaralar bizi mutlu etmiyor." ifadelerini kullandı. (Kısa Dalga)

İlgili Haberler
Gündem