DSÖ '9-13 yaşlarından itibaren' HPV aşısı öneriyor: 'En önemli korunma yolu'

DSÖ '9-13 yaşlarından itibaren' HPV aşısı öneriyor: 'En önemli korunma yolu'
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Halime Bayraktar, rahim ağzı kanserinden HPV aşısıyla korunmanın mümkün olduğunu belirterek, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 9-13 yaş grubuna aşı önerdiğini belirtti.

Her yılın ocak ayında 'Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık Ayı' nedeniyle hastalığa dair çeşitli bilgilendirmeler yapılıyor.

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Halime Bayraktar, rahim ağzı kanserinin tamamen önlenebilir ve erken teşhisle kesin olarak tedavi edilebilir bir kanser türü olduğunu, Türkiye'de en çok görülen jinekolojik kanserler arasında üçüncü sırada bulunduğunu ifade etti.

Bayraktar, risk gruplarını şöyle anlattı: "Bazı kadınlar serviks kanseri açısından daha yüksek riskli grupta bulunuyor. Riskler ise şöyle; 30 yaşın üzerinde olup tedavi edilmemiş HPV ve/veya cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonların varlığı, erken yaşta cinsel yaşama başlanması, birden fazla seks partnerinin olması, sigara kullanımı, uzun süre (5 yıldan fazla) doğum kontrol hapı kullanma."

'Başlarda sorun görülmeyebilir'

Bayraktar, HPV'nin cinsel yolla bulaşması nedele cinsel olarak aktif kadınların risk altında olduğunu sözlerine eklerken, "HPV ile enfekte olup, hücresel değişikliklerin başlaması sürecinde hastalarımızın şikayeti olmayabilir, jinekolojik muayenede bile rahim ağzında bir anormallik görülmeyebilir. Bu nedenle tüm kadınlara yıllık jinekolojik muayenenin yanı sıra tarama testleri ve uygun yaş aralığındaysa HPV aşılarını öneriyoruz" diye konuştu.

HPV testinin negatif çıkması durumunda takip eden beş yıl içerisinde servikal kanser olma ihtimalinin çok düşük olduğunu ifade eden Bayraktar, şöyle devam etti: "HPV testi ağrısız ve hızlı yapılan bir işlemdir. Yapılan testlerin sonucunda yüksek riskli HPV taramasının pozitif çıkması ya da smear testi denilen vajinal sürüntüde anormallikler saptanması durumunda kesin teşhisin koyulabilmesi için kolposkopi uygulaması yapıyoruz. Kolposkopi ile anormal hücreleri kontrol etmek için özel bir cihaz kullanarak hastaya tanı koyma aşamasında net bir bilgi elde edebiliyoruz."

Nasıl korunulur?

Rahim ağzı kanserinden korunma yolları hakkında da bilgi veren Op. Dr. Bayraktar, "En önemli korunma yollarından biri HPV aşısı. Bunun yanı sıra cinsel yaşamda prezervatif kullanımı, jinekolojik muayenelerini ve tarama testlerini düzenli olarak yaptırma, sağlıklı beslenme gibi etkenler de rahim ağzı kanserinden korunmada etkili oluyor" diye konuştu.

Bayraktar, "Dünya Sağlık Örgütü rahim ağzı kanserinden korunma için 9-13 yaşlarından itibaren HPV aşısı uygulanmasını öneriyor. Dörtlü ve dokuzlu olmak üzere iki adet aşı çeşidi var, ülkemizde şu an yalnızca dörtlü aşı bulunuyor ve 3 doz şeklinde uygulanıyor" dedi. (DHA)

Sağlık