Ücretsiz HPV aşısına yaş sınırına uzmanlardan tepki

Ücretsiz HPV aşısına yaş sınırına uzmanlardan tepki
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın HPV aşısının 18 yaş üstünde yapılması için çalışmaların bitmek üzere olduğunu açıklamasına tepkiler geldi.

Rahim ağzı kanseri ve genital siğillere yol açan HPV’nin (Human Papilloma Virus) aşısının ücretsiz olması için yürütelen kampanyalar sonucunda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 25 Kasım’da yaptığı açıklamada grupla aşılamaya başlanacağını ve kapsamını kademe kademe genişleteceklerini açıklamıştı.

Sağlık Bakanı Koca, Sabah Gazetesi yazarı Okan Müderrisoğlu’na yaptığı açıklamada aşının 18 yaş üzerindekilere uygulanacağını söyledi. Yaş sınırı uzmanların tepkilerine neden oldu. Cumhuriyet'ten Berfin İnetaş'ın haberine göre Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği’nden avukat Hediye Gökçe Baykal, dünyanın hiçbir ülkesinde 18 yaş gibi bir sınırlamanın olmadığına işaret etti. Baykal, "Koruyuculuk oranı yüzde 99.7 olan HPV aşısı hayati bir önem taşıyor. HPV aşısı, 9-14 yaş aralığındaki kız ve erkek çocuklarına yapılması durumunda yüzde yüze yakın koruyuculuk sağlıyor. Aşının ücretsiz olmasını öngören ulusal aşı takvimi programlaması bu yaşları kapsayacak şekilde yapılmalı” dedi.

Prof. Dr. Ateş Karateke de “HPV aşısı, 149 ülkede, çocukluk dönemi olan 9 yaşından itibaren, 26 yaşına kadar ücretsiz olarak uygulanır. Özellikle kız çocuklarına 9 yaşından itibaren uygulanması gereken HPV aşısı, virüsün vücudun çeşitli bölgelerinde yaşam boyu oluşturabileceği birçok kansere karşı korur. Bunun için erken dönemde aşı uygulanmasını mutlaka öneriyorum” diye konuştu.

Sağlık