Ekonomistler: Asgari ücret iki ay sonra açlık sınırının altında kalacak

Ekonomistler: Asgari ücret iki ay sonra açlık sınırının altında kalacak
Asgari ücretin 1 Ocak 2024'ten itibaren geçerli olacak yeni rakamı 17 bin 2 lira olarak açıklandı. Ekonomistler bu rakamın çok kısa süre içerisinde açlık sınırının altına düşeceğini söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Yılmaz'ın 1 Ocak 2024'ten itibaren geçerli olacak yeni asgari ücret rakamını 17 bin 2 lira olarak açıklamasının ardından belirlenen ücrete ekonomistlerden tepkiler gelmeye başladı.

İktisatçı yazar Mustafa Sönmez, sosyal medya hesabından bir grafik paylaşarak, belirlenen ücretin kısa sürede açlık sınırının altına düşeceğine dikkat çekti. Sönmez, "Yıllık belirlenmesi kabul edilmemeliydi" dedi.

'Belki seçimi kotarır ancak sonrasında üzer'

İktisatçı Murat Birdal, açıklanan rakamın 2 ayın sonunda 2023 Temmuz ayının gerisine düşeceğini belirtti. Birdal, "TÜİK hesabı baz alındığında dahi açıklanan asgari ücretin alım gücünün ilk iki 2 ayın sonunda 2023 Temmuz ayının gerisine düşeceği görülüyor. Belki seçimi kotarır ancak sonrasında üzer" dedi.

Asgari ücret yılda iki kez belirlemeli

Ekonomist yazar Güldem Atabay, asgari ücret için yılda iki kez belirleme kararı çıkmaması değerlendirdi. Atabay, "Açlık sınırı 14,025 lira yaza asgari ücretin üzerine yönelecek, sonra makas açılacak. TL reel değer kazanınca dolar bazında erime aynı hızda olmayacak. Herkes asgari ücretli nerdeyse ve herkes 2024 ikinci yarıda çok zorlanacak" dedi. (Kısa Dalga)

Gündem