Elon Musk, X’ten çıkan reklamverenlere meydan okudu, küfür dolu bir yanıt verdi

Elon Musk, X’ten çıkan reklamverenlere meydan okudu, küfür dolu bir yanıt verdi
Eski adıyla Twitter olan X’in sahibi olan Musk, Çarşamba günü New York'ta düzenlenen bir etkinlikte, antisemitik içerik iddiası nedeniyle reklamlarını çeken Walt Disney ve diğer şirketlere ağır sözler söyledi.

Elon Musk, antisemitik olduğu iddia edilen bir tweet'i onaylaması ve platformda nefret söyleminin arttığına dair raporlar nedeniyle gelen tepkiler üzerine geçtiğimiz haftalarda X'ten para çeken reklamverenler için meydan okuyan ve küfür içeren bir mesaj yayınladı.

Guardian’ın haberine göre, Musk'ın Çarşamba günü New York'taki bir etkinlikte verdiği röportaj sırasında "Eğer birisi bana reklamla şantaj yapmaya çalışacaksa, bana parayla şantaj yapacaksa, gitsin kendini becersin" dedi.

Musk bu sözleri New York Times'ın DealBook Zirvesi isimli bir etkinliğinde geldi. Musk, 15 Kasım'da X'teki antisemitik olduğu iddia edilen bir paylaşımı onaylayan tweet'i için pişmanlık belirtmişti. Musk, bu paylaşımın 2018'de ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'ndan 40 milyon dolar para cezasına mal olan tweet de dahil olmak üzere birçok "aptalca" mesaj içinde en kötü paylaşımının bu olduğunu söylemişti.

75 milyon gelir kaybı

Ancak Musk, özür dilemiş olmasına rağmen röportaj sırasında gelen antisemitizm suçlamasına sinirlendi ve X'ten ayrılan reklamcıların kendisine şantaj yapabileceklerini düşünmemeleri gerektiğini söyledi.

Apple, IBM ve Coca-Cola’nın X'ten ücretli reklamları kaldırması 75 milyon dolara varan bir gelir kaybına yol açabilecek.

Reklamverenlerin kaçması, Media Matters isimli bir sivil toplum kuruluşunun, büyük şirketlerin reklamlarını Nazi yanlısı paylaşımlarla birlikte gösteren bir rapor yayınlamasının ardından başladı. Musk kuruluşa karşı dava açsa da Yahudileri "beyazlara karşı nefretle" suçlayan antisemitik bir tweet'e katılmasının ardından tepkiler daha da tırmandı.

Musk'ın reklamcılara yönelik yorumları, 2022'de 44 milyar dolara satın aldığı X için bir felaket anlamına gelebileceğini kabul etmesine rağmen geldi.

Musk ise bu durum için "Bu reklam boykotunun yapacağı şey, şirketi öldürmek olacak ve tüm dünya bu reklamcıların şirketi öldürdüğünü bilecek" dedi.

İsrail’e gitmişti

X ile ilgili tartışmalı paylaşımına gelen tepkilerin ardından Musk İsrail'e gitmiş ve İsrail başbakanı Benjamin Netanyahu ile görüşmüştü. Musk, gezinin mesajından önce planlandığını söylemişti.

Netanyahu görüşmede, Musk’ı internette ifade özgürlüğünün korunması ile nefret söylemiyle mücadele arasında bir denge kurmaya çağırmıştı. (Kısa Dalga)

İlgili Haberler
Dünya