Emeklilerin zam isyanı: Biz de geçim garantisi istiyoruz

Emeklilerin zam isyanı: Biz de geçim garantisi istiyoruz
Birleşik Emekliler Sendikası Malatya Şubesi Başkanı Haydar Göktaş, Erdoğan'ın açıkladığı zam oranına tepki göstererek: "Enflasyonun her geçen gün arttığı bir dönemde en düşük emekli aylığının 10 bin lira olmasını kabul etmiyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Kabine toplantısı sonrası emekli maaşlarına yapılacak zam oranını açıklamıştı. Erdoğan 'müjde' diyerek en düşük emeklilik aylığının 10 bin lira olduğunu duyurmuştu.

Açıklanan oranlar hem siyasilerin hem vatandaşların tepkisini toplamaya devam ediyor.

Birleşik Emekliler Sendikası Malatya Şubesi Başkanı Haydar Göktaş yayınladığı bir açıklama ile Erdoğan'ın duyurduğu oranı eleştirdi.

'Oy verirken düştüğümüz durumları ve yaşadığımız sıkıntıları unutmayacağız'

Göktaş Erdoğan'ın 2024 yılını "emekliler yılı" ilan ettiğini anımsatarak "Bunu emeklilere müjdeler olsun diye duyurdular. Biz emekliler, bunun bizlerle alay edilmiş gibi müjdeleme yapılmasını üzücü buluyoruz. Biz emekliler, artık oy verirken düştüğümüz durumları ve yaşadığımız sıkıntıları unutmayacağız. Bu mücadelemiz, sadece kendi geleceğimiz için değil, ülkemizdeki diğer emeklilerin de hakkını savunmak içindir" diye ifade etti.

'Şükür edin' telkinleriyle kabul edilmesi adil değildir'

Göktaş açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Yoksulluk sınırının 47 bin, asgari ücretin 17.002 lira ve açlık sınırının 14.431 lira olduğu ülkemizde, enflasyonun her geçen gün arttığı bir dönemde en düşük emekli aylığının 10 bin lira olmasını kabul etmiyoruz. Kanunlarla belirlenen bir asgari ücretin altında emekli aylığı olamazken, dul ve yetim aylığı alan vatandaşlar 4 bin ila 6 bin lira arasında bir gelire mahkum edilmiş durumda. Bu durumun, 'şükür edin' telkinleriyle kabul edilmesi adil değildir."

Birden fazla yerden maaş alanları anımsatan Göktaş "Yeni emekli olan bir memurun emekliden üç-dört kat daha fazla maaş alması kabul edilemez" dedi.

'Emekliler devlete yük değildir'

Göktaş sözlerini "Emekliler devlete yük değil, bedeli peşin ödenmiş bir haktır. AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılında bir emekli maaşı, asgari ücretin yüzde 45 fazlasıydı. Bu dengenin sağlanmasını talep ediyoruz. Özellikle depremzedeler, dul ve yetim aylığı alanlar, bu kış aylarında dayanılmaz sıkıntı ve yoksulluk içerisindedirler. Gelirleri açlık sınırının dörtte biri kadar olan bu insanlar için devletin acil önlemler alması gerekmektedir. Malatya ve bölge milletvekillerinin sorunları çözme konusunda bir araya gelmesi ve siyasi çekişmeleri bir kenara bırakarak birlik ve beraberlik içerisinde çözüm arayışına girmeleri önemlidir." diye sürdürdü.

Emeklilerin talepleri

İktidara ve muhalefete seslenen Haydar Göktaş şu talepleri dile getirdi:

"En düşük emekli maaşı, asgari ücret kadar olmalı ve bayram ikramiyesi bir maaş tutarında olmalıdır.
Depremzedelerin dul ve yetim aylığı alanlarına seyyanen zam yapılmalıdır.
Emeklilerin öğrencileri, özellikle başka illerde üniversite okuyanlar için karşılıksız burs ve destek almalıdır.
Emekliler için hastaneye erişimde kolaylık sağlanmalı, randevu sistemi kaldırılmalıdır. Zaten yetersiz olan doktor ve sağlık personeli nedeniyle yaşanan sıkıntıların giderilmesi için çaba sarf edilmelidir."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada şunları söylemişti: "Memur emeklisi aylıklarında yüzde 49,25 ve SSK ile Bağkur emeklisi aylıklarında ise yüzde 37,57 artış oldu. Farklı artışların açtığı rahatsızlığı gördüğümüz için birbirine yakınlaştıracak yeni bir adım atıyoruz. Nispeten daha düşük artış alan SSK ve Bağkur emeklisi aylıklarına ilave yüzde 5 daha artış yapacağımızın müjdesini buradan vermek istiyorum" (Kısa Dalga)

Gündem