Emekliye yüzde 50 zam veren iktidar, müteahhit alacaklarına yüzde 133 zam yaptı

Emekliye yüzde 50 zam veren iktidar, müteahhit alacaklarına yüzde 133 zam yaptı
SSK ve Bağkur emeklisine yüzde 49,25 zam yapan hükümet, inşaatta kesenin ağzını açtı. Resmi Gazete'ye göre Ocak-Nisan arasında lira üzerinden ihale alan müteahhitlere yapılacak ödemelerde ortalama % 133 oranında artış yapılacak.

Asgari ücretteki yaklaşık yüzde 50'lik artış sonrasında benzeri bir oran SSK ve BAĞKUR emeklilerine uygulanmıştı. Yüksek enflasyon nedeniyle alım gücünün düşüşüne vurgu yapan ekonomistler bu zam oranlarının kısa vadede dahi çözüm olamayacağını belirtirken, resmi gazetedeki yeni kararname dikkatleri çekti.

Resmi Gazete'de, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mimarlık ve Mühendislik Hizmetlerinin hesabında kullanılacak 2024 yılı birim maliyet fiyatlarını açıkladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ilgili tebliğinde Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Mimarlık ve Mühendislik Hizmetleri Şartnamesinin 3.2. maddesi gereğince, mimarlık ve mühendislik hizmet bedellerinin hesabında kullanılacak 2024 yılı Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri, yapının mimarlık hizmetlerine esas olan sınıfı dikkate alınarak KDV hariç, yüzde 15 genel giderler ile yüzde 10 yüklenici kârı dâhil edilerek gösterildi.

Artış iki katından fazla

Resmi Gazete'de yer verilen oranlara göre, maliyetlerdeki artışlar yüzde 90'ı buldu. Buna karşın ise müteahhitlerin tl cinsinden girdikleri ihalelerdeki artış ise yüzde 133 oranında gerçekleşti.

birim.gif

image002.gif

birim3.gif

birim4.gif

(Kısa Dalga)

Ekonomi