Emniyet 'dezenformasyon yasasına' hazır: 'Twitter üzerinden ülke gündemini meşgul ediyorlar'

Emniyet 'dezenformasyon yasasına' hazır: 'Twitter üzerinden ülke gündemini meşgul ediyorlar'
Hükümetin 'dezenformasyon yasası'na ilişkin tartışma sürerken, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden (EGM) dikkat çekici bir açıklama geldi. Geçtiğimiz ay Twitter'da sahte hesaplarla kaç paylaşım yapıldığına dair veriler içeren açıklamada, EGM'nin sosyal medya eleştirileri de yer aldı.

İktidarın seçim öncesi hazırladığı 'dezenformasyon yasası'na basın örgütleri ve muhalefetten tepkiler sürerken, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) de 'konuya dahil oldu'. EGM, Türkiye'de Twitter'da son bir ayda kaç tweet atıldığına, bunların kaçının bot hesaplardan geldiğine dair bir açıklama yayımladı.

'SOSYAL HAREKETLERİN PLANLANDIĞI ARAÇLAR...'

Açıklamada hesaplamanın hangi yöntemle yapıldığı belirtilmezken, "Günümüzde sosyal ağlar, kamuoyu oluşumuna katkı sağlamakla birlikte sosyal hareketlerin planlandığı, organize edildiği, başlatıldığı ve yönetildiği önemli araçlara dönüşmektedir" ifadeleri dikkat çekti.

EGM açıklamasında göre, Twitter’da mayıs ayı içerisinde Türkiye'de 12 milyon 479 bin hesap üzerinden 145 milyon adet tweet atıldığı, "bu tweetleri atan hesapların yüzde 23’ünün bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu" belirtildi.

'SOSYAL MEDYADA ALGI OPERASYONU YAPILIYOR'

Açıklamada, mayıs ayında Türkiye'de sosyal medyada gündem olan 10 etiket üzerinde yoğun etkileşimde bulunan hesapların yüzde 52’sinin bot hesaplar olduğu belirtilerek bu durumdan 'algı operasyonu' diye söz edildi.

'BİLGİ MANİPÜLASYONU KUTUPLAŞMAYI ARTIRIYOR'

EGM açıklamasının tam metni şöyle:

"Bilgi manipülasyonu, bilgi ekosistemini etkilemek, bozmak veya çarpıtmak için çeşitli içeriklerden yararlanır. Bu içerikler, halkın tutumlarını veya inançlarını etkilemek, bireyleri belirli bir şekilde hareket etmeye, davranmaya ikna etmek veya nefret ve şiddeti kışkırtmak için kullanılabilir. Yanlış bilgi ve propaganda yoluyla yürütülen dezenformasyon ve manipülasyon çalışmaları ile toplumsal gerilimleri istismar etmek, toplumda var olabilecek kutuplaşmayı artırmak ve kurumlara olan güveni azaltmak hedeflenmektedir.

Günümüzde sosyal ağlar, kamuoyu oluşumuna katkı sağlamakla birlikte sosyal hareketlerin planlandığı, organize edildiği, başlatıldığı ve yönetildiği önemli araçlara dönüşmektedir.

Sosyal medya platformu Twitter’da, Mayıs ayı içerisinde Ülkemizdeki 12 milyon 479 bin hesap üzerinden 145 milyon adet tweet atılmış, bu tweetleri atan hesapların %23’ünün bilgisayarlar tarafından yönetilen Bot Hesaplar olduğu görülmüştür.

'ÜLKE GÜNDEMİNİ MEŞGUL EDİYORLAR'

Yine Mayıs ayı içerisinde ülkemizde sosyal medyada gündem olan 10 etiket (hashtag) incelendiğinde, bu etiketler üzerinde yoğun olarak etkileşimde bulunan hesapların %52’sinin bilgisayarlar tarafından yönetilen Bot Hesaplar olduğu anlaşılmıştır.

emniyet-twitter.jpg

Yapılan çalışma neticesinde özellikle Twitter üzerinden Ülke gündemini meşgul ederek algı operasyonları yapan hesapların çoğunun bot hesap olduğu tespit edilmiştir." (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem