'Sisi mi diyeceğiz, Binali Yıldırım mı?' demişti... Erdoğan, Mısır'a gidiyor

'Sisi mi diyeceğiz, Binali Yıldırım mı?' demişti... Erdoğan, Mısır'a gidiyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12-13 Şubat’ta Birleşik Arap Emirlikleri’ni, 14 Şubat’ta ise Mısır’ı ziyaret edecek. Erdoğan Mısır'a en son 2012'de gitmiş, içeride Sisi aleyhine konuşmaları ile politika yapmıştı.

İletişim Başkanlığı’nın X hesabından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretlerine ilişkin bu akşam yapılan açıklamada Erdoğan'ın iki ülkeye resmi temasta bulunacağı belirtildi.

Açıklamada Erdoğan'ın "Geleceğin Hükümetlerini Şekillendirmek" teması altında, Dubai’de düzenlenecek olan Dünya Hükümetler Zirvesi’ne 13 Şubat’ta onur konuğu olarak katılacağı bildirildi.

İletişim Başkanlığı'nın ziyarete ilişkin açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Çeşitli ülkelerden devlet ve hükümet yetkilileri ile uluslararası kuruluş, özel sektör, akademi, sivil toplum, düşünce kuruluşu ve medya temsilcileri ile iş insanlarını bir araya getiren zirvede, ana konuşmacı olarak hitapta bulunacaklardır. Sayın Cumhurbaşkanımızın zirve vesilesiyle, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan başta olmak üzere katılımcı ülkelerden mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirmeleri de öngörülmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın Kahire’yi ziyaretlerinde yapılacak görüşmelerde ise Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve üst düzey ikili iş birliği mekanizmalarının canlandırılması bağlamında atılacak adımlar üzerinde durulacaktır. Görüşmelerde, ikili münasebetlerin yanı sıra Gazze ve işgal edilmiş Filistin topraklarında yaşanan İsrail saldırıları başta olmak üzere güncel küresel ve bölgesel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulması da gündemdedir.”

Mısır'a 12 yıl sonra ilk ziyaret

Erdoğan Kasım 2012'de, başbakan olduğu dönem Mısır'ı ziyaret etmişti.

Ankara-Kahire arasında ilişkiler, 2013'te Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'nin darbe ile devrilmesinin ardından kopma noktasına gelmişti.

Kasım 2022'de ise Erdoğan ile Mısır Sisi'nin Katar'daki Dünya Kupası'nda bir araya gelmesinin ardından süreç hızlandrılmış, geçen yıl karşılıklı büyükelçiler atanmıştı.

Sisi üzerinden İmamoğlu'nu hedef almıştı: Sisi mi diyeceğiz, Binali Yıldırım mı?

Erdoğan, 2019 yerel seçimleri öncesinde düzenlediği mitinglerde, Cumhur İttifakı'nın o dönemki adayı olan Binali Yıldırım'a destek isterken Millet İttifakı'nın adayı Ekrem İmamoğlu'nu "Sisi" benzetmesiyle hedef almıştı. Erdoğan, 23 Haziran 2019 günü Sancaktepe'de yapılan mitingdeki konuşmasında, "Rahmetli Muhammed Mursi'nin darbeyle devrilmesiyle söylenen sözleri hatırlayınız. Bilhassa muhalefete yakın sosyal medya hesaplarından paylaşılan mesajları biliyoruz. Erdoğan'ın akıbetini Mursi'nin akıbetine benzetenler Sisi zihniyetidir. Biz kefenimizi giyerek zaten bu yola çıktık. Pazar günü Sisi mi diyeceğiz, Binali Yıldırım mı diyeceğiz" demişti. (Kısa Dalga)

Gündem