Erdoğan'ın 'Hafize Gaye Erkan' rahatsızlığı: ‘Görevden alınabilir’

Erdoğan'ın 'Hafize Gaye Erkan' rahatsızlığı: ‘Görevden alınabilir’
Ekonomi yazarı Erdal Sağlam, hakkındaki iddialar sonrasında TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın Erdoğan’ı rahatsız ettiğini ve seçimden sonra görevi bırakabileceğini yazdı. Erkan’ın 18 gündür ABD’de olduğuna da dikkat çeken Sağlam, "Cumhurbaşkanlığı'nın seçimlere rağmen 'daha önceden ayrılsın' gibi bir karar verme ihtimali olduğunu da söylemeliyim" sözlerini sarf etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın babasının bir çalışanı işinden ettiğine yönelik tartışmalar devam ederken; bankadaki krizin ciddi boyutlara ulaştığı da dile getiriliyor.

Erkan, son iddiayı yalansa da tartışmalar bitmiş değil. Ekonomi yazarı Erdal Sağlam, 10 Haber’deki yazısında Erkan’ın seçimden sonra görevden alınabileceği ihtimaline dikkat çekti. 18 gündür ABD’de olan Erkan’ın Erdoğan’ı da rahatsız ettiğini belirten Sağlam, TCMB’nin para politikalarına iktidar mensuplarınca eleştirilerin olduğunu belirtti.

Sağlam’ın yazısında şu iddialar yer aldı:

“Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın görevde kalmasının artık çok zorlaştığı anlaşılıyor. Bu arada geçen hafta New York'taki yatırımcı toplantısından sonra başkanın görünmediği, ABD'den dönmemiş olabileceği de konuşulanlar arasında.

Merkez Bankası koridorlarında son günlerin konusu Başkan Gaye Erkan'ın yakın zamanda ayrılacağına ilişkin söylenti ve beklentiler. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da Erkan'la ilgili rahatsızlıkları olduğu, Erkan'ın yakın zamanda ayrılmak zorunda kalacağı personel arasında yoğun olarak konuşulmaya başladı.

Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan'ın Ahmet Hakan'a verdiği röportaj kamuoyunda büyük yankı uyandırırken sonrasında işlerin değiştiği anlatılıyor. Son olarak dün Sözcü Gazetesi'nde çıkan bir çalışanın Erkan'ın babası tarafından istenen görevi kabul etmediği için görevden atıldığı haberi bardağı taşıran son damla gibiydi. Ardından bir süredir kulislere yayılan, özellikle ailesinin Merkez Bankası'nda ofis edinip personel işlerine karıştığı söylentileri de art arda basına yansımaya başladı.

Olay yaratan Ahmet Hakan röportajından sonra bürokrasinin yanı sıra AKP çevrelerinde de homurdanmalar başladığına şahit olmuştum. Röportajın ardından özellikle Erkan'ın babasının İstanbul ve Ankara'daki Merkez Bankası ofislerinde sürekli bankanın işlerine karıştığı anlatılmaya başladı. Kendiliğinden inisiyatif alıp, birçok konuda personele sözler verip yaptırdığı sıkça konuşulur oldu.

Merkez Bankası çalışanlarının bir kısmının bundan memnun olduğu da duyuluyordu. Örneğin İstanbul'daki Merkez Bankası binasının pencereleri bile olmayan bir bölümünde çalışan personelin başkanın babasına durumlarından yakındığı, babasının bildirmesi üzerine de başkanın aldığı kararla aynı birime uzaktan çalışma hakkı tanındığı, mağduriyetin giderildiği söyleniyordu.

Bu örnekte de görüldüğü gibi baba ve annesinin emzirmesi gereken küçük çocuğa bakmak üzere gerek Ankara'da, gerekse İstanbul'da sürekli başkanın yanında olduğu, makam katlarında kendilerine özel bölümler tahsis edildiği, özellikle babanın personelle sıkı temas içinde olduğu belirtiliyordu.

Babanın bankanın kurumsal işlerine dahil olduğu, personele verdiği sözlerin aynen yerine getirildiği anlatılıyordu.

Gaye Erkan'ın yeni gelen başkan yardımcıları yani kendi yönetim ekibiyle de uyumlu çalışmadığı yolunda birçok söylenti var. Başkan Erkan'ın yardımcılarının alanlarındaki faaliyetleri hakkında bile kendisinden izin almalarını istediği, yönetim kademesinde tartışmalar yaşandığı da anlatılanlar arasında.

Özetle konu Ankara'da en üst seviyede rahatsızlık yaratmış durumda. Bu haberlerin sadece başkanın kendisine değil, Merkez Bankası'na da, uygulanan programa da darbe vurduğu çok açık.

Kişisel tahminim a ki seçimlere kadar bu konular sumen altı edilmeye çalışılsa da, Başkan Gaye Erkan'ın yılın ikinci yarısını başkan olarak görme ihtimali çok azalmış durumda. Bunu tahmin olarak söylerken Cumhurbaşkanlığı'nın seçimlere rağmen 'daha önceden ayrılsın' gibi bir karar verme ihtimali olduğunu da söylemeliyim.”

resim-2024-01-19-133014522.png

İYİ Partili Çömez'den Erkan'a sorular

İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez de gündemdeki iddialara ek olarak bazı sorular sordu. Sosyal medya üzerinden paylaştığı videoda iddialarını gündeme getiren Çömez şu sorulara yer verdi:

- Çocuğuna da ayrı bir oda yaptırmışsın başkanlık binasında, seninkiyle aynı katta.
- Kurumda garson olan Zeynep’i özel bakıcı olarak kullanıyormuşsun.
- Peki ya, çocuğa koruma tahsis etmek neyin nesi?
- 4 koruma ile çıkartıyormuşsun zavallı çocuğu bahçeye.
- Doğru mu bütün bunlar Hafize Gaye Erkan?
- Nerede öğrendin bunları?
- Beyaz Saray’da mı yoksa AK Saray’da mı?
(Kısa Dalga)

Ekonomi