Erdoğan’ın iadesini istediği İsveçli vekil: Ben Türkiye vatandaşı değilim

Erdoğan’ın iadesini istediği İsveçli vekil: Ben Türkiye vatandaşı değilim
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için iadelerini şart koştuğu belirtilen isimlerden İsveçli Kürt milletvekili Emine Kakabaveh, Türkiye vatandaşı olmadığı için iade edilemeyeceğini söyledi.

Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini veto etmemek için iadelerini şart koştuğu isimlerden biri olduğu belirtilen İsveçli Kürt milletvekili Emine Kakabaveh, Amerikan basınına konuştu. Kakabaveh, kendisinin İran kökenli olduğunu ve Türkiye vatandaşı olmadığını, bu nedenle de Türkiye'ye iade edilemeyeceğini söyledi.

Voice of America'ya konuşan Kakabaveh, "İlk başta benim iade edilmemi istediler. Fakat sonrasında, benim aslen bir başka ülkeden, İran Kürdistanı'ndan olduğumu öğrendiler. Ben bir Türkiye vatandaşı değilim. Aynı zamanda, bir Avrupa ülkesinin parlamentosunun üyesiyim. Bu nedenle, onlar için bu mümkün değildi. Erdoğan şimdi, ben milletvekili olduğum sürece İsveç'in bir NATO üyesi olmasına izin vermeyeceğini söyledi" ifadelerini kullandı.

Kakabaveh, HDP'yi savunduğu için Türkiye tarafından hedef alındığına inandığını belirterek şöyle devam etti: "Bunun sebebi, benim Kürt meselesi, özellikle de HDP ve Türkiye Kürdistanı hakkında çok fazla konuşmam. 5 bin kişi cezaevinde. Aralarında belediye başkanları ve başka belediye yetkilileri de var."

İran'da Komala'nın üyesi eski bir gerilla olan Kakabaveh, bir yıl Türkiye'de yaşadıktan sonra 1992 yılında İsveç'e iltica etmişti. Kakabaveh son yıllarda, İsveç siyasetinde kilit bir rol oynuyor. Kasım ayındaki siyasi krizde, Başbakan Magdalena Andersson’un Sosyal Demokrat hükümeti, bağımsız vekil olan Kakabaveh'nin PYD'ye daha fazla destek talebi karşılığında verdiği oyla kurulabilmişti.

İsveç'te 7 Haziran günü (salı) Adalet Bakanı Morgan Johansson için yapılacak güvensizlik oylamasından çıkacak sonuç da, bir oyla Kakabaveh'e bağlı. Başbakan Andersson güvensizlik oylamasının kazanılamaması halinde istifa edeceğini açıklamışken, Kakabaveh'in kabineye destek vermek için PYD talebini yinelediği belirtiliyor.

Öte yandan, Kakabaveh'in kendisinin savaş deneyimlerini gerekçe göstererek İsveç'in NATO üyeliğine karşı çıktığı da biliniyor. (Kısa Dalga)

Dünya