Ertuğrul Günay: Bakanlar ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı, atanmış kamu görevlileridir, istifa etmeleri gerekir

Ertuğrul Günay: Bakanlar ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı, atanmış kamu görevlileridir, istifa etmeleri gerekir
Eski Bakan Ertuğrul Günay, istifa tarihini geçiren bakan ve cumhurbaşkanı yardımcılarının aday olmasının hukuken mümkün olmadığını belirtti.

Eski bakan ve hukukçu Ertuğrul Günay, AKP’den gelen milletvekili adayı olacak bakanların istifa etmesine gerek olmadığı açıklamasına itiraz etti. Günay, bakanlar ve cumhurbaşkanı yardımcılarının seçilmiş değil atanmış kamu görevlileri olduğunu belirterek, istifa etmeleri gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yardımcısı Fuat Oktay dahil 17 bakanın milletvekili adayı olacağını açıklamıştı. Bunun üzerine söz konusu isimlerin istifa edip etmeyecekleri tartışma konusu oldu.

AKP Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, milletvekili adayı yapılacak bakanların seçim sürecinde istifa etmesine gerek olmadığını savundu. Yavuz, "Bizim sistemimize, anayasal ve yasal sisteme göre bakanlarımızın istifa etmesi gerekmiyor. Hiçbir bakanın istifasına gerek olmadan arzu ederlerse aday olabilirler” dedi.

AKP hükümeti döneminde Kültür ve Turizm Bakanlığı yapan, aynı zamanda hukukçu olan Ertuğrul Günay, bu açıklamaya itiraz etti.

“Aday olması mümkün değil”

Günay, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şöyle dedi:

“Anayasaya göre Bakanlar ve Cumhurbaşkanı yardımcısı, seçilmiş değil, atanmış kamu görevlileridir. Milletvekili adayı olmak için diğer kamu görevlileri gibi istifa etmeleri gereklidir. İstifa tarihini geçirenlerin aday olması hukuken mümkün değildir.

“2017 değişikliği ile Anayasa’da Bakanlar Kurulu yazılı tüm maddelerin karşısında ‘mülga’ yazıldığını ve artık Bakanlar Kurulu diye bir organ olmadığını anımsatırım. Bugünkü Anayasa’da sayın Bakanlar, sayın Cumhurbaşkanı’nın bazı görevleri tedvire memur ettiği kamu görevlileridir.” (Kısa Dalga)

Politika