Eşi Filistinli olan Hollanda Başbakan Yardımcısı Sigrid Kaag, tehditler nedeniyle siyaseti bırakıyor

Eşi Filistinli olan Hollanda Başbakan Yardımcısı  Sigrid Kaag, tehditler nedeniyle siyaseti bırakıyor
Hollanda Başbakan Yardımıcısı, Maliye Bakanı ve hükümet ortağı Demokratlar 66 Partisi (D66) lideri Sigrid Kaag, güvenlik gerekçesiyle siyaseti bırakma kararı aldı. Eşi Filistinli olan Kaag, kararına gerekçe olarak ailesine yönelik tehditleri gösterdi. Kaag, popülizm ve İslamofobi karşıtı görüşleriyle öne çıkan bir isimdi.

Fotoğraf: Sigrid Kaag / Twitter

Hollanda Başbakan Yardımıcısı, Maliye Bakanı ve hükümet ortağı Demokratlar 66 Partisi (D66) lideri Sigrid Kaag, güvenlik gerekçesiyle siyaseti bırakma kararı aldı.

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre eşi Filistinli olan, dört çocuk annesi Kaag, kararına gerekçe olarak ailesine yönelik tehditleri gösterdi. Kaag, popülizm ve İslamofobi karşıtı görüşleriyle öne çıkan bir isimdi.

“İşim aileme zarar veriyor” diyen Kaag, Hollanda'da yeni hükümet kurulana kadar görevine devam edecek.

Kaag, son dönemde Hollanda siyasetinde adından en çok söz ettiren isimlerden biriydi ve ülkenin ilk kadın maliye bakanı olmasının ardından Hollanda'nın ilk kadın başbakanı olmayı umuyordu.

Yaklaşık 34 yıl diplomat olarak çalışan Kaag, son olarak Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcılığı ve BM Lübnan Özel Temsilciliği görevlerinde bulundu. Kaag, BM adına Suriye’deki silahsızlanma misyonunu da yürüten isimdi.

Hollanda medyasına göre, “Filistinli bir erkekle evli olması nedeniyle Kaag'ın özel hayatı, dehşet verici bir şekilde, büyüteç altındaydı”. Aşırı sağcı kesim, Kaag’ı eleştirmek için zaman zaman sosyal medyada, onun ve ailesinin eski Filistin lideri Yaser Arafat’la çekilmiş fotoğraflarını yayımladı.

Kaag, Hollanda'daki siyasal ortamı eleştirerek, popülizm ve İslamofobiye karşı çıktı. Aşırı sağ ve komplo teorisyenlerinin eleştiri ve tepkileri sosyal medya ile sınırlı kalmadı.

Bir komplo teorisyeninin, elinde yanan bir meşale ile evinin kapısına kadar gelmesi onu oldukça etkiledi.

Hollanda’ya çocukları için yerleşik bir düzen sağlamak amacıyla döndüğünü söyleyen Sigrid Kaag, “Burası onların ülkesi. Sadece Hollanda vatandaşlığına sahipler ama buna rağmen çok çarpık ve yanlış bir bakış açısı ile suçlanıyorlar. Onlara bunu yaşatmak istemiyorum” diye konuştu.

İşçi Partisi (PvdA) lideri Attje Kuike, Kaag’ın kararını üzücü olarak değerlendirdi. Çiftçi Vatandaş Haraketi Partisi (BBB) lideri Caroline van der Plas da, “Kaag’ın kararını anlayabiliyorum. Aile her şeyden önce gelir” yorumunu yaptı. (Kısa Dalga)

Dünya