Eski FED Ekonomisti Prof. Dr. Demiralp: Merkez Bankası bağış yapamaz

Eski FED Ekonomisti Prof. Dr. Demiralp: Merkez Bankası bağış yapamaz
'Türkiye Tek Yürek' kampanyasına Merkez Bankası'nın bağışı tartışma konusu olmuştu. ABD Merkez Bankası FED’de çalışan ilk Türk ekonomist olan Prof. Dr. Selva Demiralp ise “Merkez Bankası bağış yapamaz" dedi.

Depremzedelere yardım televizyon ve radyolarda ‘Türkiye Tek Yürek’ sloganıyla önceki gece ortak yayın düzenlendi. Yurt içi ve dışından ulusal ve uluslararası 213 televizyon ve 562 radyonun katılımıyla yapılan ve 7 saat süren ortak yayında 115,1 milyar liralık bağış rakamına ulaşıldı, 9 milyon adedi aşkın SMS gönderildi. Sanatçılar, siyasetçiler, kurumlar, yurttaşlar yayına bağlanarak bağış yaptı. Kamu kurumlarının yaptığı bağışlar gecenin tartışma konusu oldu. Merkez Bankası'nın deprem yardımı kampanyasına 30 milyar lira bağışlaması, 'Bu para nereden karşılanacak? Para mı basılacak?' sorusunu gündeme getirdi. Merkez Bankası yetkilisi, bağışın, bankanın 2022 bilançosu kârından karşılanacağını söyledi.

ABD Merkez Bankası FED’de çalışan ilk Türk ekonomist olan Prof. Dr. Selva Demiralp ise “Merkez Bankası bağış yapamaz" dedi.

VOA Türkçe'den Mehtap Çolak Yılmaz'a konuşan ve 2000 ile 2005 yılları arasında ABD Merkez Bankası’nda ekonomist olarak çalışan Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp özetle şunları söyledi:

"Merkez Bankası şu şekilde bağış yapabilir: Eğer siz banka çalışanlarından, yönetim kurulundan gönüllü bağışlar toplarsanız. Onu sisteme verirseniz, bunun adı gerçekten bağış olur. Ama para politikası araçlarını kullanarak, yani para basıp sisteme likidite enjekte ederek, siz bunu eğer hazineye bağış yapıyorum derseniz, tekrar sisteme likidite sokmak demektir.

Bağış demek, sizin kendi birikimlerinizden, mevcut para arzından yapacağınız bir kaynak aktarımıdır. Merkez Bankası eliyle yapılacak kaynak aktarımı, parasal genişlemedir. Bunun adına bağış demek mümkün değil. Yanıltıcı olur. Açık açık genişleyici maliye politikası uyguluyorum demek çok daha şeffaf, yapılanın ne olduğunu anlatmak konusunda daha doğru olacaktır.”

(Kısa Dalga)

Ekonomi